Hardlopen is een van de meest toegankelijke vormen van lichaamsbeweging en is in onze ogen een geweldige manier om fit en vitaal te blijven. De voordelen van hardlopen zijn talrijk en variëren van een verbeterde lichamelijke conditie tot een betere mentale gezondheid.
In dit artikel, samengesteld door onze Personal Trainers, bespreken we 10 gezondheidsvoordelen. Ook bekijken we of hardlopen voor iedereen een goed idee is en wanneer je beter voor een andere sport kunt kiezen.
10 voordelen van hardlopen
Er zijn vele voordelen van hardlopen, hieronder hebben wij de 10 belangrijkste op een rijtje gezet.
- Verbetert je cardiovasculaire gezondheid
- Helpt je bij het bereiken en behouden van een goed lichaamsgewicht
- Versterkt je botten en spieren
- Voorkomt andere gezondheidsproblemen
- Verbetert je ademhaling
- Verlaagt stress en helpt ontspannen
- Zorgt ervoor dat je beter slaapt
- Verbetert je hersenfunctie
- Verhoogt je immuniteit
- Zorgt voor zelfdiscipline
1 Verbetert je cardiovasculaire gezondheid
Hardlopen is een mooie manier om de gezondheid van je hart en de bloedvaten te verbeteren. Door regelmatig te rennen, wordt het hart sterker en efficiënter in het pompen van bloed door het lichaam. Dit kan helpen om het risico op hartaandoeningen, beroertes en andere cardiovasculaire problemen te verminderen.
➽ Meer weten over het versterken van je hartspier? Lees dan hier verder.
Tijdens het hardlopen gaat je hartslag omhoog, wat de bloedstroom en de zuurstoftoevoer naar het lichaam verhoogt. Dit zorgt voor een betere circulatie en kan helpen om de bloeddruk te verlagen. Regelmatig hardlopen kan ook bijdragen om het cholesterolgehalte in je bloed te verlagen, vooral het LDL-cholesterol, wat bekend staat als het “slechte” cholesterol wat verantwoordelijk is voor de vernauwing van je slagaders.
Daarnaast kan hardlopen ook helpen om de bloedvaten te verbreden en de bloedstroom te verbeteren. Dit kan helpen om de bloedstroom naar het hart te verbeteren en de kans op een hartaanval te verminderen. Bovendien kan regelmatig hardlopen helpen om de wanden van de bloedvaten flexibeler te maken, wat de bloeddruk verlaagt en de bloedcirculatie verbetert.
➽ Wanneer je een sterk en vitaal lichaam wilt creëren, raden wij aan om naast hardlopen ook krachttraining te doen. Wij kunnen samen met jou kijken naar een mooie balans wat past bij jouw gezondheidsdoelen.
2 Helpt je bij het bereiken en behouden van een goed lichaamsgewicht
Hardlopen is ook een effectieve manier om gewicht te verliezen of te beheersen. Door te rennen verbrand je calorieën en verhoog je je metabolisme, wat kan helpen om overtollig lichaamsvet te verminderen. Bovendien kan hardlopen helpen om de spiermassa te vergroten, wat bijdraagt aan een gezond gewicht en verbeterde stofwisseling.
Natuurlijk is het daarbij van belang dat je niet meer calorieën tot je neemt dan wat je verbrandt. Wanneer je meer gaat eten omdat je gaat hardlopen, zal afvallen niet lukken.
➽ Wil je weten hoe je 10 tot 30 kilo kunt afvallen? Lees dan verder in dit artikel.
3 Versterkt je botten en spieren
Wanneer je een langere tijd gaat hardlopen zullen je botten en spieren zich versterken. Door te rennen worden de spieren in het hele lichaam gebruikt, waardoor ze sterker worden en zich beter kunnen aanpassen aan stress en inspanning. Bovendien kan hardlopen helpen om de dichtheid van de botten te verbeteren, wat kan helpen om het risico op osteoporose en andere botgerelateerde aandoeningen te verminderen.
Doordat je jezelf tijdens het hardlopen blootstelt aan impact en belasting, stimuleer je jouw lichaam om nieuw botweefsel te creëren (Osteoblasten). Na verloop van tijd kan dit proces bijdragen aan een toename van de botdichtheid. Daarnaast versterk je de spieren en pezen rond de botten wat je beschermt voor blessures.
Botdichtheid verhogen gebeurt overigens niet alleen door belasting met hardlopen, ook voeding en andere vormen van lichaamsbeweging dragen daaraan bij. Voeding met calcium, magnesium en vitamine K, C en D is daarbij van belang. Deze vitamines en mineralen spelen allemaal een rol bij de aanmaak van bot en collageen.
4 Voorkomt andere gezondheidsproblemen
Hardlopen heeft een positief effect op diabetes, kanker en obesitas. Het risico om deze aandoeningen te krijgen, daalt aanzienlijk wanneer iemand gaat hardlopen (of andere sporten gaat beoefenen). Ook wandelen draagt al positief bij aan het verkleinen van het risico op gezondheidsproblemen. Je kunt dus ook langzaam beginnen!
5 Verbetert je ademhaling
Hardlopen kan helpen om je longcapaciteit te vergroten en de ademhaling te verbeteren. Door regelmatig te rennen, gaan je longen efficiënter werken en kan de zuurstofopname in het bloed worden verhoogd. Dit helpt om het uithoudingsvermogen en de prestaties te verbeteren tijdens andere fysieke activiteiten.
6 Verlaagt het stressniveau
Hardlopen, maar eigenlijk beweging in algemene zin, helpt om het stressniveau te verminderen. Door te rennen, wordt endorfine vrijgegeven in het lichaam. Deze stofjes geven je een prettig gevoel waardoor je je gelukkiger voelt. Bovendien kan hardlopen helpen om het niveau van stresshormonen zoals cortisol te verminderen, wat kan helpen bij mensen die angst en depressie ervaren.
En minder stress zorgt voor een betere gezondheid. Minder kans op hartfalen en obesitas, wat weer positief werkt op je hele lichaam.
7 Verbetert de slaapkwaliteit
Hardlopen zorgt ervoor dat je ‘s nachts lekkerder slaapt. Maar zorg er dan wel voor dat je dit niet vlak voor het slapengaan doet. Dan is het juist moeilijker om in dromenland terecht te komen.
Het beste moment om hard te lopen voor gezondheidsredenen is in de ochtend. Toch kunnen wij ons voorstellen dat je liever aan het einde van de middag of begin van de avond de hardloopschoenen aantrekt. Je kunt dan lekker even de zorgen van de dag van je afzetten.
8 Verbetert de hersenfunctie
Hardlopen kan ook helpen om je hersenfunctie te verbeteren. Door te rennen worden de bloedtoevoer en zuurstoftoevoer naar de hersenen verhoogd, wat kan helpen om cognitieve functies zoals geheugen en concentratie te verbeteren.
Uit onderzoeken blijkt dat wanneer je minimaal 25 km per week hardloopt je 40% minder kans hebt op overlijden door Alzheimers. Een groep van 153.000 hardlopers en wandelaars is hiervoor 12 jaar lang gevolgd. Nog een hele goede reden om in beweging te komen!
➽ Ook wandelen zorgt voor afname van diverse gezondheidsrisico’s. Kun je niet hardlopen maar wel wandelen? Zorg dan dat je elke dag de wandelschoenen aantrekt en 30 a 60 minuten wandelt.
9 Verhoogt de immuniteit
Hardlopen kan helpen om het immuunsysteem te versterken. Door te rennen wordt de bloedstroom verhoogd, waardoor de witte bloedcellen efficiënter kunnen circuleren en het lichaam kunnen beschermen tegen ziekte en infectie. Bovendien kan hardlopen helpen om ontstekingen in het lichaam te verminderen, wat kan bijdragen aan een betere algehele gezondheid.
➽ Ga niet hardlopen wanneer je koorts hebt! Dit voelt niet alleen vervelend, het kan ook gevaarlijk zijn. Je loopt kans dat het virus dat je ziek maakt op je hartspier slaat. Ben je verkouden en heb je geen koorts? Dan kun je, wanneer je het ziet zitten, prima een rondje hardlopen.
10. Verbetert je zelfdiscipline
Om meerdere keren per week hard te lopen, heb je zeker in het begin, discipline nodig. Je lichaam heeft tijd nodig om aan de activiteit te wennen en verder te komen. Jij moet zorgen dat je ook op de lastige momenten je hardloopschoenen aantrekt en naar buiten gaat.
Je traint jezelf op deze manier niet alleen fysiek maar ook mentaal. Om je zelfdiscipline een extra boost te geven, is het handig om een hardloopdoel te stellen. Misschien wil je wel meedoen aan de Zevenheuvelenloop, of wil je een halve marathon lopen? Stel een haalbaar doel en werk daar naar toe. Wij helpen je graag met het stellen van je gezondheidsdoelen!
➽ Vraag nu gratis een proeftraining en een gesprek aan en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van lichamelijke gezondheid.