Vetpercentage meten

Wat is buikvet en waarom is het gevaarlijk voor je gezondheid?

Buikvet, we hebben er allemaal weleens van gehoord en velen van ons hebben er mee geworsteld. Maar wat is buikvet eigenlijk en waarom is het belangrijk om er aandacht aan te besteden? In deze blog gaan we dieper in op het buikvet, de oorzaken, de gevaren en de beste manieren om er vanaf te komen, zodat jij een gezond en vitaal leven kunt leiden. 

Wat is buikvet?

Buikvet is het vetweefsel dat zich ophoopt in je buik. Het staat ook bekend als visceraal vet, omdat het zich diep in de buikholte bevindt, omringd door de interne organen zoals de lever, alvleesklier en darmen. Buikvet kan variëren in hoeveelheid en is een natuurlijk onderdeel van het lichaam dat dient als energiereserve en isolatie.

Wat is het verschil met subcutaan vet?

Subcutaan vet is het type vetweefsel dat zich onder de huid bevindt, maar boven de spieren en rondom het skelet. Het is het vet dat je kunt voelen en knijpen als je bijvoorbeeld je huid vastpakt. Subcutaan vet is isolatie voor het lichaam, helpt bij het reguleren van je lichaamstemperatuur en is de energiereserve. Dit type vet brengt minder gezondheidsrisico’s met zich mee dan visceraal buikvet.

Overmatige ophoping van visceraal buikvet kan leiden tot gezondheidsproblemen en wordt vaak geassocieerd met een verhoogd risico op aandoeningen zoals hartziekten, type 2 diabetes en leveraandoeningen. Het is daarom van groot belang om je buikvet te verminderen, om je leven lang fit en vitaal te blijven en minder gezondheidsrisico’s te lopen. 

Stress en burn-out management

Wat is de oorzaak van buikvet?

Buikvet ontstaat als er een disbalans is tussen de calorieën die je binnenkrijgt en de calorieën die je verbrandt. Dit overschot aan calorieën wordt opgeslagen als vet, en een van de plaatsen waar ons lichaam graag vet opslaat is rond de buikstreek. Er zijn verschillende oorzaken die kunnen bijdragen aan de ophoping van buikvet:

  • Slecht dieet: Een dieet dat rijk is aan suikers, verzadigde vetten en bewerkte voedingsmiddelen kan leiden tot gewichtstoename en buikvet.
  • Inactieve levensstijl: Te weinig lichaamsbeweging kan leiden tot gewichtstoename en de ophoping van vet, vooral rond de buik.
  • Stress: Chronische stress kan leiden tot verhoogde niveaus van het stresshormoon cortisol, wat de opslag van buikvet kan bevorderen.
  • Genetica: Sommige mensen hebben van nature de neiging om meer buikvet op te slaan vanwege genetische factoren. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan insuline-gevoeligheid, het Prader-Willi-syndroom en een verstoorde functie van het FTO-gen (Fat Mass and Obesity Associated). 

Welk orgaan zorgt voor buikvet?

Het is belangrijk om te begrijpen dat buikvet niet wordt geproduceerd door een specifiek orgaan. Het is een complexe samenwerking van hormonen en metabolische processen in je lichaam. Het hormoon insuline, dat wordt geproduceerd door de alvleesklier, speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol bij de regulatie van de opslag van vet in het lichaam. Wanneer er te veel suikers in de bloedbaan aanwezig zijn, kan insuline de opname van deze suikers in de vetcellen bevorderen, wat kan leiden tot de vorming van buikvet.

Hoe groot mag je buik zijn?

Er is geen one-size-fits-all antwoord op deze vraag, omdat de ideale buikomvang kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals leeftijd, geslacht, lengte en algemene gezondheid. 

Over het algemeen wordt aangenomen dat een tailleomtrek van meer dan 88 centimeter bij vrouwen en meer dan 102 centimeter bij mannen als verhoogd risico voor gezondheidsproblemen wordt beschouwd.

Wil je advies op maat over het beste gewicht, de omvang van je buik en visceraal vet? Neem dan contact op met een van onze Personal Coaches. Zij helpen je graag bij het bereiken van een gezond gewicht. 

Wat is gevaarlijk vet?

Het gevaarlijke vet waar vaak naar wordt verwezen, is visceraal vet. Dit is het vet dat zich ophoopt rond de interne organen in de buikholte, zoals de lever, alvleesklier en darmen. Visceraal vet wordt als gevaarlijk beschouwd omdat het geassocieerd is met een verhoogd risico op diverse gezondheidsproblemen, waaronder:

  • Hart- en vaatziekten: Visceraal vet kan leiden tot een toename van ontstekingsstoffen in het lichaam, wat het risico op hartaandoeningen verhoogt.
  • Type 2 diabetes: Het kan de insulinegevoeligheid verminderen en het risico op diabetes vergroten.
  • Leverziekten: De ophoping van vet in de lever, bekend als niet-alcoholische leververvetting (NAFLD), is sterk gekoppeld aan visceraal vet.
  • Metabool Syndroom: Visceraal vet is een belangrijk kenmerk van het metabool syndroom, dat een combinatie is van risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Het meten van visceraal vet is moeilijker zijn dan het meten van de tailleomvang of huidplooimeting omdat het zich diep in de buikholte bevindt. Een arts kan echter tests uitvoeren, zoals een CT-scan of MRI, DEXA scan om het niveau van visceraal vet in je lichaam te beoordelen. Echter, je kun ervan uitgaan dat je bij een gezonde leefstijl inclusief goede voeding, volop beweging, weinig stress, voldoende slaap en een gezond gewicht je hoeveelheid visceraal vet goed is.

Ga samen met onze trainers aan de slag om overtollig vet te verbranden. Neem contact op en ontdek hoe jij door middel van Personal Training, Vrije Fitness en Groepslessen weer lekker fit en vitaal kunt worden.

MEER WETEN OVER HOE JE BLIJVEND KUNT AFVALLEN?

WORD OOK KRACHTIG EN VITAAL

Start vandaag nog met het behalen van je doelen door middel van Fitness, Personal Training en Groepslessen in onze Gyms in Beekbergen en Eerbeek.
start vandaag

Word zelf een gezondheidsexpert. Lees onze artikelen boordevol tips