Calorieën tellen

De eerlijke gids over afvallen met calorieën tellen

Wanneer je aan het begin staat van je afvaltraject en op weg gaat naar een gezonder leven, is calorieën tellen heel belangrijk. Omdat er een overvloed aan informatie en apps te vinden zijn die je hierbij helpen, duiken wij in deze blog dieper in de wereld van calorieën tellen. We staan stil bij welke app je het beste kunt gebruiken, hoe zorg je ervoor dat je alles registreert, en hoe je verzadigd blijft wanneer je minder calorieën eet.

Hoe kun je het beste calorieën tellen?

Calorieën tellen is niets meer of minder dan het in kaart brengen van wat je dagelijks eet én drinkt. Zorg ervoor dat de rapportage van wat je eet nauwkeurig is. Vergis je niet, sommige voedingsmiddelen tikken snel aan in je dagelijkse caloriebehoefte. 

Een cashewnoot telt bijvoorbeeld al 8 tot 10 calorieën per stuk! 

Het makkelijkst tel je calorieën door gebruik te maken van een app voor je telefoon of computer. Wij hebben de beste ervaring met onderstaande opties. Snel en handig werkt een applicatie met een scanner, waarbij je de voedingswaarde meteen op het scherm krijgt, nadat je de streepjescode hebt gescand. 

Fitatu tracker app met scanner

1. MyFitnessPal

MyFitnessPal is een van de meest gebruikte apps voor het bijhouden van voedselinname en lichaamsbeweging. Het heeft een uitgebreide database van voedingsmiddelen en biedt barcode-scanning voor eenvoudige invoer.

Ook kun je deze app verbinden met talloze sporthorloges van onder andere Samsung, Apple, Garmin en Fitbit. Hierdoor komt informatie over je voeding en beweging samen, wat kan helpen bij het afvallen. 

2. Fitatu

Fitatu biedt niet alleen de mogelijkheid om calorieën bij te houden, maar ook om macro- en micronutriënten in de gaten te houden. Het heeft ook handige grafieken en rapporten om je voortgang te volgen.

Ook Fitatu kun je synchroniseren met smartwatches van de meeste grote merken. Vervolgens kun je kiezen of je de extra calorieën die je verbrand hebt, kunt gebruiken om meer te eten.

3. Eetmeter

Eetmeter is ontwikkeld door het Voedingscentrum en is specifiek gericht op de Nederlandse voedingsmiddelen. Het biedt informatie over de voedingswaarde van producten en geeft aanbevelingen op basis van de Schijf van Vijf.

Voor veel mensen is de Schijf van Vijf een prima uitgangspunt naar gezondere voeding. Toch merken wij dat sommige lichamen andere behoeften hebben. Onze trainers helpen je graag om bij te sturen en de juiste voedingsmiddelen te kiezen. 

4. ProgressGym app

ProgressGym werkt sinds 2022 met een eigen app waarin je alle informatie omtrent je beweging en voeding kunt verwerken. Je krijgt toegang zodra je samen met je Personal Coach gaat trainen aan je doelen. 

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Kom dan vrijblijvend langs in onze Personal Gym en train 1 keer gratis met een van onze coaches. 

Wat heb je nodig om calorieën te tellen

Wat heb je nodig om calorieën te tellen?

Om calorieën effectief te kunnen tellen, heb je enkele basis benodigdheden nodig:

  • Voedingsinformatie: staat over het algemeen op het etiket van het product. Wil je weten hoe je etiketten moet lezen, bekijk dan deze blog
  • Keukenweegschaal: om nauwkeurig je portiegrootte te meten. Zo voorkom je dat je onderrapporteert en een eerlijk beeld krijgt van wat je eet. 
  • Maatbeker en -lepels: om vloeibare ingrediënten of kleine hoeveelheden voedsel nauwkeurig te meten.
  • Mobiele app: een applicatie zoals MyFitnessPal, Fitatu en Eetmeter op je telefoon is eigenlijk onmisbaar bij het tracken van je voedselinname. Je kunt ervoor kiezen om een opschrijfboekje te gebruiken, maar dan ben je wel langer bezig. 

Heeft Calorieën Tellen Zin?

Voor heel veel mensen heeft calorieën tellen zin! Dit komt vooral doordat we merken dat veel van onze deelnemers niet in de gaten hebben, wat voor voedingswaarde hun maaltijden hebben. Het is een perfecte tool om bewust te worden van wat je eet. Je hebt nu eenmaal een negatieve energiebalans nodig om vet te verliezen en lichter te worden.

Wij adviseren om meerdere weken je voeding te wegen en registreren. Waarschijnlijk zal het je verbazen hoeveel calorieën je per dag binnenkrijgt en hoeveel moeite het kost om het weer te verbranden. 

Ga maar na: een bruin broodje gezond met ham, kaas, rauwkost en een ei bevat gemiddeld zo’n 400 calorieën. Wanneer je 80 kg weegt, 5.5 km per uur loopt, dan verbrand je ongeveer 340 calorieën. Je moet dus meer dan een uur wandelen om je lunch er weer af te lopen. En dan heb je nog niet eens dat extra krentenbolletje en je drinken meegerekend. 

Levensstijl lessen

Hoeveel kan ik afvallen met calorieën tellen?

Het meten van je voedingsinname zorgt er niet voor dat je afvalt. Dat doet de negatieve energiebalans. Wanneer je 500 gram per week wilt afvallen (wat gezond is) moet je ongeveer 500 calorieën per dag minder eten dan dat je verbrandt.

Stel je basisverbranding in rust is 1800 en je beweging 400 calorieën per dag dan is je totale verbranding 2200. Wil je een halve kilo per week afvallen, dan mag je gemiddeld maximaal 1700 calorieën per dag eten en drinken. 

➽ Om een hele kilo vet te verliezen moet je ongeveer 7000 calorieën meer verbranden dan dat je inneemt. Voor een halve kilo is dat de helft, oftewel 3500 calorieën. Wanneer je dat over 7 dagen verdeelt, kom je op 500 calorieën per dag uit. 

Eieren met avocado

Verzadigd blijven met minder calorieën

Het verminderen van calorieën hoeft niet per se tot hongergevoel te leiden. Er zijn strategieën die je kunt toepassen om je verzadigd te houden, terwijl je toch minder calorieën binnenkrijgt:

Eet Meer Vezels: Voedingsmiddelen zoals volle granen, groenten, fruit en peulvruchten zijn rijk aan vezels. Vezels dragen bij aan een langer verzadigd gevoel en helpen de spijsvertering te reguleren.
Focus op Eiwitten: Eiwitrijke voedingsmiddelen zoals magere vleeswaren, vis, eieren, (plantaardige) yoghurt en kwark kunnen helpen bij het behoud van spiermassa en het bevorderen van verzadiging.
Kies voor Gezonde Vetten: Onverzadigde vetten, zoals die in noten, zaden, avocado’s en olijfolie, kunnen je langer een vol gevoel geven en zijn essentieel voor een gezond dieet. Houd er wel rekening mee dat deze voedingsmiddelen meer calorieën bevatten en dat je ze het beste eet in combinatie met meer vezels en eiwitten. 

Voeding en calorieën tracken

Waarom val ik niet af ondanks dat ik calorieën tel?

Er zijn een aantal redenen waarom jij niet afvalt, ondanks dat je calorieën telt en minder eet.

  1. Onderrapportage: Het is belangrijk om je calorie-inname en uitgaven goed bij te houden. Maak gebruik van een weegschaal, maatbeker en – lepels. Het is nogal een verschil of je 100 gram of 150 gram van een bepaald product inneemt. 
  2. Verborgen calorieën: het is relatief eenvoudig om bepaalde voedingsmiddelen over het hoofd te zien. Schrijf je ook de boter op je boterham en de olie in de pan op in je tracking app? En denk je aan je glaasje melk bij de lunch? Vergeet niet de dressing over je salade en die paar nootjes die je tussendoor even snel op at te noteren. Deze vette voedingsmiddelen tellen behoorlijk aan.
  3. Stress en te weinig slaap: ondanks dat te veel stress en te weinig slaap hormonale veranderingen teweeg kunnen brengen, zou je bij een negatieve energiebalans toch moeten afvallen. Wellicht gaat het wat langzamer. Maar let bij stress en vermoeidheid er vooral op dat je goed voor jezelf blijft zorgen. Zorg voor voldoende rust en kwalitatief goede slaap. Zorg dat je stress aanpakt en rustiger door het leven gaat. 
  4. Voedingskeuze: het aantal calorieën is van doorslaggevend belang wanneer je gewicht wilt verliezen (of aankomen), maar de kwaliteit van je maaltijden spelen ook een rol. Wanneer je kiest voor gezonde en gevarieerde voeding, heb je sneller een vol gevoel, meer energie en een betere gezondheid. Dit zorgt ervoor dat je ongemerkt meer gaat bewegen. Wanneer je vette en suikerrijke producten eet die ongezond zijn, voel je je minder energiek en vaker vermoeid. Hierdoor ben je eerder geneigd om op de bank te gaan hangen. Niet doen dus! Af en toe iets lekkers eten kan natuurlijk geen kwaad, maar zorg ervoor dat het overgrote deel van je eten en drinken je lijf voedt. 
  5. Lichaamsbeweging: sporten en bewegen speelt ook een rol in gewichtsverlies, maar wanneer je de calorieën die je verbrandt tijdens het sporten compenseren met voedselinname kan dit het effect van je inspanning verminderen.
  6. Lichamelijke afwijkingen: er is een heel klein percentage mensen die een lichamelijke afwijking heeft waardoor afvallen moeilijk is. Raadpleeg bij twijfel altijd een huisarts of diëtist, zodat deze onderliggende oorzaken kan uitsluiten.

Calorieën tellen voor effectief gewichtsverlies

In deze blog heb je kunnen lezen dat calorieën tellen een effectief middel is om gewicht te verliezen. Maar dat het wel nauwkeurigheid en inzet vraagt om effectief te zijn. Met de hulp van een tracker app zoals MyFitnessPal, Fitatu of de Eetmeter kun je eenvoudig je voedingsinname bijhouden. Wanneer je bovendien leert hoe je etiketten moet lezen, gaat sporten en leert ontspannen ligt de weg naar een gezond gewicht voor je open. 

Wil je meer weten of heb je hulp nodig bij het afvallen? Neem dan contact met een van onze Personal Coaches op en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen. Je kunt nu 1 vrijblijvende proeftraining inclusief een gesprek aanvragen op een van onze locaties in Beekbergen of Eerbeek. 

Meer weten over hoe je blijvend kunt afvallen?

WORD OOK KRACHTIG EN VITAAL

Start vandaag nog met het behalen van je doelen door middel van Fitness, Personal Training en Groepslessen in onze Gyms in Beekbergen en Eerbeek.
start vandaag

Word zelf een gezondheidsexpert. Lees onze artikelen boordevol tips