Het versterken van je hartspier is een van de belangrijkste factoren voor het krijgen en behouden van een gezond hart en een goede algemene gezondheid. Je hart is de motor van je lichaam en verantwoordelijk voor het pompen van bloed door je hele lichaam.
Je kunt je voorstellen dat dit een zware en verantwoordelijke taak is. Een sterke hartspier kan je helpen om het risico op verschillende gezondheidsproblemen te verlagen en bij te dragen aan een goede fysiek en mentale gezondheid.
Aan jou de keuze om goed voor je hart te zorgen en mede daardoor een gezond leven te kunnen hebben. Deze blog samengesteld door onze ervaren personal trainers helpt je op weg bij het kiezen voor een gezond leven door het versterken van je hartspier.
Welke oefeningen zijn het beste voor het versterken van de hartspier?
Er zijn verschillende oefeningen die bijdragen aan het versterken van je hartspier. Houd hierbij rekening met je niveau. Begin rustig en bouw je hartconditie op. Een Personal Trainer kan je begeleiden in het versterken van je hartspier.
1. Aerobe oefeningen
Dit zijn oefeningen die de hartslag verhogen en de ademhaling versnellen, zoals wandelen, hardlopen, zwemmen, fietsen en dansen. Deze oefeningen kunnen helpen om de hartspier te versterken en te vergroten, waardoor deze efficiënter kan werken.
Het zijn relatief eenvoudige bewegingen die je in je dagelijkse planning kunt inpassen. Begin bijvoorbeeld met 20 minuten wandelen per dag en bouw dit op naar 60 minuten. Je zult zien dat je lichaam daar al heel positief op reageert. Wanneer wandelen moeilijk is of je liever iets anders doet, kun je ook kiezen voor fietsen of zwemmen.
2. Krachttraining
Hoewel krachttraining voornamelijk gericht is op het versterken van de andere spieren in het lichaam, kan het ook indirect helpen om de hartspier te versterken. Krachttraining verbetert de bloedstroom door je lichaam waardoor de hartfunctie geoptimaliseerd wordt.
Tijdens krachttraining worden de spieren in het lichaam belast. Dit zorgt ervoor dat meer zuurstofrijk bloed naar de spieren wordt getransporteerd. Je lichaam maakt meer haarvaten aan wat zorgt voor een lagere bloeddruk. Ook wordt je hartslag (in rust) na verloop van tijd lager waardoor je hart meer rust ervaart.
3. Intervaltraining
Tijdens deze trainingsvorm wissel je periodes van hoge en lage intensiteit af. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan tijdens het hardlopen of fietsen, waarbij je gedurende een korte periode zo snel mogelijk rent of fietst, gevolgd door een periode van rustig tempo. Intervaltraining kan helpen om de hartspier te versterken en de bloedstroom te verbeteren.
Intervaltraining is een vorm van cardiovasculaire training die je hart uitdaagt door harder te laten pompen. Dit zorgt voor een betere conditie van de hartspier. Tijdens de periodes van hoge intensiteit (bijvoorbeeld sprinten tijdens hardlopen) moet je hart flink werken om zuurstofrijk bloed naar je spieren te pompen. Je traint op dat moment naast je spieren ook je hartspier.
Daarnaast kan intervaltraining helpen bij het verwijden van de bloedvaten wat de stroom verhoogt en het hart efficiënter kan pompen. Wanneer je wilt beginnen met intervaltraining bouw dit dan geleidelijk op zodat je lichaam, inclusief je hart, kan wennen aan deze vorm van training. Wij staan je daarbij graag bij!
4. Yoga
Yoga is een vorm van lichaamsbeweging die zich richt op het versterken van de spieren, het verbeteren van de ademhaling en het verminderen van stress. Hierdoor zal je hartslag en bloeddruk verlagen, waardoor het kan bijdragen aan een gezonde hartfunctie.
Wanneer je yoga een langere tijd beoefent zul je merken dat het helpt bij verminderen van stress. Het verlaagt mede daardoor je bloeddruk, het cortisolniveau en verbetert de bloedcirculatie en cardiovasculaire gezondheid. Je kunt deze vorm van beweging uitstekend thuis beoefenen en prima combineren met onze trainingsprogramma’s.
Het is belangrijk om te onthouden dat het versterken van de hartspier niet alleen draait om specifieke oefeningen, maar ook om een gezonde levensstijl met een evenwichtige voeding en voldoende slaap. Het beste is om een combinatie van verschillende soorten oefeningen te doen en deze regelmatig uit te voeren om de hartspier te versterken.
Wij maken graag een programma op maat, zodat jij precies weet wat je moet doen en laten om fit te worden en blijven. We hebben goede contacten met (huis)artsen in onze regio en kunnen desgewenst in overleg kijken wat op fysiek vlak mogelijk is voor jouw lichaam. Je bent ook van harte welkom wanneer je gezondheidsproblemen hebt. Samen werken we aan een vitaler lichaam.
Hoe vaak moet ik sporten om mijn hartspier te versterken?
Je kunt het beste 2 à 3 keer per week sporten om je hartspier te versterken en daarnaast dagelijks 30 a 60 minuten matig intensief bewegen door te wandelen, fietsen, zwemmen of dansen.
Ondanks dat de duur van je training bijdraagt aan het versterken van de hartspier is het daar niet alleen van afhankelijk. De intensiteit, vorm en duur van de training dragen ook bij aan het resultaat. Een combinatie van verschillende trainingsvormen zoals cardio, krachttraining, wandelen, fietsen of yoga dragen bij aan een gezonde hartfunctie en algemene gezondheid en welzijn.
Wanneer je bekend bent met lichamelijk klachten en ziektes is het belangrijk om met je arts te overleggen welke bewegingsvormen goed zijn voor jouw gezondheid. Wij kunnen uiteraard als professionals een rol spelen in jouw gezondheidstraject. Kies vandaag nog voor een vrijblijvend gesprek en training om te zien hoe wij samen met jou kunnen werken aan een gezonde hartspier.
Wat moet ik eten om mijn hartspier te ondersteunen?
Om je hartspier te ondersteunen en versterken is het essentieel om te kiezen voor gezonde voeding met voldoende eiwitten zoals vis, kip, kalkoen, ei, kwark, noten en zaden, maar ook veel groenten en dagelijks fruit. Daarnaast zorgen volkoren granen, gezonde vetten en peulvruchten voor een goede gezondheid. Vergeet niet om veel water te drinken!
Blijf weg van alles wat door fabrieken ‘gemaakt’ is. Denk hierbij aan wit brood, koekjes, snoepjes, chips, bewerkt vlees en pakjes en zakjes. Laat suiker staan en beperk je inname van zout. De hartstichting adviseert maximaal 6 gram zout per dag te eten. Minder zout helpt bij het verlagen van je bloeddruk wat zorgt voor een sterker en gezonder hart.
Uitgebreide informatie over gezonde voeding vind je in deze blog.
Wat zijn voordelen van een sterke hartspier?
Een sterke hartspier heeft vele voordelen voor de korte en lange termijn, hieronder vind je de 5 belangrijkste op een rij:
- Verbeterde cardiovasculaire functie
- Verlaagd risico op hart- en vaatziekten
- Verbeterde fysieke prestaties
- Vermindering van stress
- Grotere kans op een lang, gelukkig en gezond leven (maar we geven geen garanties)
Welke supplementen kunnen helpen bij het versterken van de hartspier?
Hoewel wij vinden dat je bij het eten van gezonde voeding weinig tot geen supplementen nodig hebt, zijn er vitaminen en mineralen die bijdragen aan een gezonde hartspier. Deze krijg je over het algemeen binnen wanneer je gezond en gevarieerd eet. Wanneer je vegetarisch of veganistisch bent, kun je vitamine B12 te kort komen.
Er zijn verschillende supplementen die kunnen helpen bij het versterken van de hartspier. Hieronder staan de belangrijkste voorbeelden:
Omega 3 vetzuren: Omega-3 vetzuren, zoals die worden gevonden in vis- of algenolie, kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van een gezonde hartfunctie.
➽ Je vindt Omega 3 vetzuren vooral in: vette vis (zalm, makreel, haring, sardines en forel), lijnzaad, chiazaad en walnoten.
Co-enzym Q10: Co-enzym Q10 is een stof die van nature voorkomt in het lichaam en die helpt bij het produceren van energie. Het kan ook helpen bij het versterken van de hartspier en het verbeteren van de hartfunctie. Bovendien remt dit enzym aderverkalking
➽ Je vindt Co-enzym Q10 vooral in: vette vis, pistachenoten, walnoten, rood vlees (onbewerkt), tonijn en volle granen.
L-arginine: L-arginine is een aminozuur dat kan helpen bij het verwijden van de bloedvaten en het verbeteren van de bloedstroom naar het hart.
➽ Je vindt L-arginine vooral in: alle noten en zaden, sojabonen, linzen, bonen, bananen, druiven, rozijnen, bosbessen, aardbeien, uien, knoflook, bieten, koolrabi, selderij, spruiten, alfalfa en champignons.
Magnesium: Magnesium is een mineraal dat nodig is voor een gezonde hartfunctie. Het kan helpen bij het reguleren van de hartslag en het verminderen van de bloeddruk.
➽Je vindt Magnesium vooral in: groene bladgroenten, pure chocolade, peulvruchten, noten, pitten, zaden, vlees, vis, volkoren- en melkproducten.
Zoals je kunt lezen in bovenstaand overzicht, kun je voldoende Omega 3, Co-enzym Q10, L-arginine en Magnesium binnen krijgen door gezonde en gevarieerde voeding op het programma te zetten.
Wanneer je toch voor supplementen wilt kiezen, laat je dan goed informeren door een professional. Zo krijg je de juiste hoeveelheden binnen en weet je precies hoe en wanneer je deze vier supplementen beter wel en niet kunt innemen.
Wat zijn risicofactoren voor een zwakke hartspier?
Er zijn verschillende risicofactoren voor een zwakke hartspier:
- Ongezonde leefstijl waarbij een slecht dieet, gebrek aan beweging, overmatig alcoholgebruik kan leiden tot overgewicht, een te hoge bloeddruk en cholesterol.
- Roken vernauwd bloedvaten en belemmert de bloedtoevoer naar je hart.
- Leeftijd zorgt ervoor dat het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten toeneemt. Het is altijd belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen, maar zeker wanneer je wat ouder bent.
- Familiaire aandoeningen kunnen ook voor een groter risico zorgen. Vraag je ouders eens hoe de gezondheid van je grootouders en andere voorouders was.
- Andere medische aandoeningen zoals diabetes, nierziekten, schildklieraandoeningen, slaapapneu kunnen ook bijdragen aan een zwakke hartspier.
Veel van deze risicofactoren kun je prima omkeren en je hart weer versterken. Wij werken graag met jou samen om fit en vitaal te worden door middel van inspanning, ontspanning en gezond eten. Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze professionals en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen.
Wat zijn tekenen van een zwakke hartspier?
Een zwakke hartspier kun je herkennen aan onderstaande symptomen:
- Vermoeidheid en zwakte
- Kortademigheid
- Zwelling in voeten, enkels en benen door ophoping van vocht
- Onregelmatige hartslag
- Duizeligheid of flauwvallen
- Pijn op de borst
➽ Heb je last van een of meerdere van bovenstaande symptomen? Raadpleeg dan een arts en onderzoek of er geen acute onderliggen problemen zijn. Neem deze symptomen altijd serieus!
Kan mijn hartspier herstellen?
Afhankelijk van de mate van schade aan je hartspier kan deze zichzelf herstellen. In andere gevallen is het nodig om medische behandeling te ondergaan. Je kunt je hart ondersteunen door gezond te eten, voldoende te bewegen, je hartspier te trainen en stress te vermijden.
Kan ik mijn hartspier versterken ondanks een hartaandoening?
Ook met hartaandoening kunnen we werken aan versterking van je hartspier. Het is uitermate belangrijk dat je professionele begeleiding zoekt die binnen de grenzen van jouw mogelijkheden een programma maakt om vitaler te worden. Overleg ook met je (huis)arts over wat hij of zij denkt dat goed is voor jouw situatie.
Versterk ook jouw hartspier en ga op weg naar een gezond leven
Een sterke hartspier is essentieel voor een gezond en actief leven. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de hartspier te versterken, waaronder krachttraining, intervaltraining, yoga en het aanpassen van je dieet. Door regelmatig te sporten en een gezond dieet te volgen, kun je niet alleen je hartspier versterken, maar ook je algehele gezondheid verbeteren en het risico op hart- en vaatziekten verminderen.
Hoewel het versterken van de hartspier geen garantie biedt dat je nooit hartproblemen zult krijgen, kan het zeker helpen om de gezondheid van je hart te verbeteren en je risico op hartaandoeningen te verlagen. Het is belangrijk om te onthouden dat het versterken van de hartspier tijd en toewijding vereist, maar de voordelen voor je gezondheid zijn de moeite waard. Neem altijd contact op met een arts voordat je begint met een nieuw trainingsprogramma of dieet, vooral als je een bestaande medische aandoening hebt.
Wanneer je klaar bent om te werken aan een gezonde hartspier, staan wij voor je klaar met een trainingsprogramma en voedingsadviezen! Je kunt nu 1 gratis proefles aanvragen bij een van onze ervaren trainers en coaches.