Gezonde maaltijden voorbereiden

Wat kan een diëtist voor jou betekenen? Een inleiding in de diëtetiek

Ben jij bewust met je gezondheid bezig? Dan hoort kennis over voeding daar uiteraard bij. Er is tegenwoordig een overvloed aan online-informatie beschikbaar, het vinden van de juiste voedingsadviezen kan daardoor een uitdaging zijn. Probeer jezelf goed te informeren en scheid feiten van fictie, een diëtist of gediplomeerd voedingsdeskundige kan je daarbij helpen.

Of je nu vet wilt verliezen, spiermassa wilt opbouwen, gewicht moet aankomen of je sportprestaties wilt verbeteren, een diëtist is een waardevolle bron aan informatie bij het bereiken van je gezondheidsdoelen. Mede daarom heeft ProgressGym diverse opgeleide voedingsdeskundigen in dienst. Om je alvast een inkijkje te geven in de diëtetiek hebben we onderstaand artikel geschreven.

Wat betekent diëtetiek?

Diëtetiek is een discipline binnen de gezondheidswetenschappen die zich bezighoudt met de rol van voeding op het bevorderen van je gezondheid en welzijn. Diëtisten hebben uitgebreide kennis over voedingsstoffen, voedselbronnen, voedselbereiding en effecten van voeding op gezondheid en ziekten. 

 

Een diëtist is opgeleid om je te helpen begrijpen wat je voedingsbehoeften zijn en hoe je gezonde eetgewoonte kunt ontwikkelen en vasthouden. Ook hebben ze kennis over voeding bij bepaalde levensfasen, voedselallergieën en – intoleranties. Denk daarbij aan gluten-, lactose- en notenintoleranties. Daarnaast helpen ze mensen met diabetes, hart- en vaatziekten.

Diëtist om verantwoord af te vallen

Een van de meest voorkomende redenen om een diëtist te raadplegen is wanneer je verantwoord wilt afvallen. Diëtisten begrijpen dat afvallen meer is dan het tellen van calorieën. Ze kunnen je helpen met het ontwikkelen van een gebalanceerd eetplan, waarbij je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, terwijl de caloriebeperking zorgt voor gewichtsverlies.

Daarbij werk je samen aan een langetermijnplan. Op korte termijn afvallen lukt de meeste mensen wel, maar het volhouden en een nieuwe levensstijl aanleren is een stuk lastiger. Samen ga je werken aan het aanleren van nieuwe gewoontes. Onze voedingsdeskundigen geven overigens altijd ruimte voor het eten dat je lekker vindt. Het is onnodig om nooit meer patat of een koekje te eten. Samen kun je een plan maken dat bij jou past en wat jij de rest van je leven kunt volhouden.

Gegrilde steak met asperges en tomaten.

Wat moet je doen om af te vallen?

Ondanks dat voedingsadvies heel persoonlijk is en wij per individu kijken wat het beste plan is, zijn er wel een aantal aanbevelingen die voor (bijna) iedereen werken:

    1. Eet gevarieerd: Hierdoor krijg je alle essentiële voedingsmiddelen binnen. Dit is een mix van groente, fruit, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten. Eet ook voldoende proteïne (eiwitten) om een verzadigd gevoel te krijgen en om spiermassa op te bouwen. 
    2. Beperk toegevoegde suikers: Eet en drink minder bewerkte producten zoals snacks, snoepjes en suikerhoudende dranken.
    3. Let op portiegrootte: Hoeveel je eet, heeft direct invloed op het wel of niet kunnen afvallen. Wanneer je meer calorieën verbrandt dan dat je inneemt, val je af. Omdat je lichaam pas na 20 minuten voelt of je vol bent, is het aan te raden langzamer te eten. 
    4. Drink voldoende water: Een hongergevoel kan verward worden met dorst. Heb je honger terwijl dat eigenlijk niet zou moeten kunnen omdat je net een uur geleden gegeten hebt? Drink dan eens een glas water en kijk of het gevoel verdwijnt. 
    5. Luister naar je lichaam: Leer honger- en dorstgevoel te herkennen en ontdek wanneer je eet omdat je emoties, de omgeving of een bepaalde situatie je ertoe ‘dwingen’. Dit helpt om overeten te voorkomen en een gezonde relatie met voeding op te bouwen.

➽ Wil je ook verantwoord afvallen met de hulp van onze voedingsdeskundigen en coaches? Lees dan verder op deze pagina.

Eiwitshake drinken

Raadpleeg een diëtist om spieren op te bouwen

Wanneer je krachtiger, fitter en vitaler wilt worden, is spieropbouw een goede keuze. Ook hiervoor kan een diëtist een voedingsplan opstellen. Er wordt goed gekeken naar de verhouding tussen macronutriënten en de timing van de maaltijden.

Spiermassa opbouwen draait overigens niet alleen om het eten van eiwitten, maar ook om evenwicht tussen calorie-inname en energieverbruik. Je hebt bovendien koolhydraten en vetten nodig om sportprestaties neer te kunnen zetten en je lichaam goed te laten functioneren. Een voedingsdeskundige kan berekenen wat je caloriebehoefte is en wat er nodig is om spiermassa aan te komen. 

Vergeet niet om voldoende te hydrateren. Je hebt water nodig bij spiergroei en herstel na een training. Hoeveel vocht je nodig hebt, hangt af van je lengte, gewicht en het aantal trainingen waarin je extra vocht (door zweten) verliest.

Welke diëtist voor sporters?

Een goede diëtist voor sporters is een voedingsdeskundige die naast kennis over voeding ook een gedegen achtergrond heeft in bewegen en trainen. Zo komen de twee belangrijkste pijlers voor sporters samen: voeding en beweging. Een diëtist die zowel kennis heeft van bewegen als voeding, overziet de samenwerking en synergie tussen deze 2 factoren het beste. Mede daarom werken de Personal Coaches van ProgressGym op basis van voeding, beweging (en gedrag). 


➽ Wil je ook hulp van onze voedingsdeskundigen? Neem contact op met een van onze coaches en ontdek wat we voor jou kunnen betekenen.

Diëtetiek voor atleten en sporters

Voor atleten en sporters speelt voeding een cruciale rol in het behalen van prestaties en in het herstellen na een krachtsinspanning. Een voedingsdeskundige helpt bij het optimaliseren van het voedingspatroon waardoor de sporter optimaal zijn energielevels gebruikt, blessures voorkomt en snel herstelt. 

 

Als (amateur) sporter kun ook jij advies krijgen over pre-workout en post-workout maaltijden en snacks, hydratatie en het gebruik van supplementen. Bovendien helpen onze deskundigen je bij het plannen van maaltijden rondom wedstrijden of evenementen om maximale prestaties mogelijk te maken.

Combinatie van Personal Trainer en Diëtist

De diëtist kan je voorzien van voedingsadvies voor een positief effect op je lichaam en sportieve prestaties. Dit effect kun je versterken door de expertise van een tweede professional in te schakelen. De personal trainer kan je namelijk helpen om je lichaam zo te prikkelen dat de goede voeding optimaal wordt benut. Bij ProgressGym krijg je beide professionals in één! 

En daar houdt het wat ons betreft niet op. Een gezond, fit en vitaal leven heeft ook te maken met geestelijke gezondheid en rust. Wij geven je daarom ook graag advies over hoe je kunt ontspannen. Daarnaast proberen we samen met jou richting te geven aan je leven. Een overzichtelijk trainings- en voedingsplan kan je houvast geven om ook mentaal fit te worden. Je Personal Trainer en Diëtist is dus eigenlijk ook een Personal Coach. 

➽ Wil je ook hulp bij het maken van een voedings- en trainingsplan? Vraag een gratis proefles inclusief gesprek met een van onze Personal Coaches aan en ontdek wat we voor jou kunnen betekenen. 

WORD OOK KRACHTIG EN VITAAL

Start vandaag nog met het behalen van je doelen door middel van Fitness, Personal Training en Groepslessen in onze Gyms in Beekbergen en Eerbeek.
start vandaag

Word zelf een gezondheidsexpert. Lees onze artikelen boordevol tips