Succes vieren Small Group Training

11 Effectieve Tips om Meer Energie te Krijgen

Soms is het moeilijk om in ons drukke en veeleisende leven voldoende energie te hebben of te voelen. We worden daardoor minder productief en ook minder gezellig. Als je je vaak moe en lusteloos voelt, heeft dat ook invloed op je algehele welzijn. Gelukkig zijn er talloze manieren om je energieniveau op peil te krijgen en te houden. In dit artikel geven wij je 11 effectieve tips om meer energie te krijgen en te houden. Zo kun jij lekker vitaal door het leven gaan. 

Tip 1: Eet een uitgebalanceerd dieet

Voeding speelt een uitermate belangrijke rol bij het creëren en behouden van een gezond energieniveau. Zorg daarom dat je maaltijden evenwichtig en gevarieerd zijn, waarbij je vooral complexe koolhydraten, gezonde vetten en voldoende eiwitten eet. Deze voedingsstoffen geven je langdurig energie en voorkomen pieken en dalen en daarbij horende vermoeidheid.

Wil je weten wat je het beste kunt eten om meer energie te krijgen? Lees dan ons artikel over beste voeding om af te vallen. Dit is tevens de beste voeding voor meer energie!

Tip 2: Hydrateer jezelf voldoende

Wanneer je onvoldoende water tot je neemt, kun je ook een gebrek aan energie krijgen. Er is vocht nodig om de belangrijkste processen in je lichaam te laten draaien. Zorg er daarom voor dat je gedurende de dag voldoende water drinkt en waterrijke producten eet zoals sla, komkommer, tomaten, paprika en watermeloen.
Cafeïne- en alcoholgebruik dragen bij aan uitdroging! Drink het daarom met mate, of gewoon niet. En neem bij elk bakje koffie een glas water ter compensatie. Koffie kun je sowieso beter alleen in de ochtend en vroege middag drinken. Zo heb je daar op het moment dat je naar bed toe gaat geen last meer van en val je sneller in slaap. 

Wil je weten hoeveel water je per dag moet drinken om fit te worden en te blijven? Lees dan ons meest populaire artikel over water drinken.

Hardlopen in het bos Personal Training

Tip 3: Beweeg regelmatig

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar regelmatige lichaamsbeweging verhoogt je energieniveau. Fysieke activiteiten zoals krachttraining, wandelen, hardlopen, fietsen en yoga stimuleren de bloedcirculatie. Hierdoor verbetert de zuurstoftoevoer naar je cellen en bevordert de afgifte van endorfines, de ‘feel-good’ hormonen. 

Wanneer je zeer laag in je energie zit en weinig mogelijkheden voelt om te gaan bewegen, begin dan met wandelen. Start met 10 à 15 minuten per dag. Kijk eens hoe dat gaat. Bouw het vervolgens op naar meer en voor je het weet, voel je je energieker. Vervolgens is het een mooie stap om je lichaam sterk en betrouwbaar te maken door krachttraining. Wij begeleiden je graag naar een fit en vitaal leven waarin vermoeidheid verleden tijd is. Vraag nu een gratis gesprek en vrijblijvende proeftraining aan met een van onze Personal Coaches. 

Tip 4: Neem voldoende rust

Naast een goede nachtrust is algehele rust voor je lichaam en je hoofd noodzakelijk om je energiek en verfrist te voelen. Probeer elke dag rond dezelfde tijd te slapen en op te staan, zodat je lichaam een herkenbaar ritme heeft. Creëer een ontspannen slaapomgeving zonder afleidende factoren. Denk aan een opgeruimde kamer, zonder veel losse spullen.

Beperk de mate waarin je je telefoon, televisie en andere schermen gebruikt in de uren voor het slapen gaan. Het blauwe licht kan de kwaliteit van je slaap beïnvloeden. Je kunt ook een blauwlichtfilter in de vorm van een bril of een app gebruiken. Maar evengoed is het beter om voor het slapen gaan iets anders te doen. Lees een boek, maak een wandelingetje, doe yoga, luister rustige muziek of neem de dag door met je familie. 

Plan daarnaast je dagen niet te vol. Je hebt af en toe momenten nodig om te kunnen opladen. Natuurlijk houd je drukke dagen enige tijd vol, maar uiteindelijk zal je lichaam signalen gaan geven dat er een disbalans is. Je wordt ziek, moe, onhandig, vergeetachtig of chagrijnig. 

Harspier versterken door Yoga

Tip 5: Ontspan regelmatig

Langdurige stress kan uitputtend zijn en je energieniveaus aantasten. Zoek gezonde manieren om te ontspannen, zoals meditatie, diepe ademhalingsoefeningen, yoga of wandelen in de natuur. 

Of doe gewoon eens helemaal niks. Ga eens 30 minuten in een stoel zitten (buiten of binnen) en doe niks. Geen telefoon, geen muziek, geen boek, gewoon even niks. Voor veel mensen is het moeilijk om niets te doen en worden ze daar in eerste instantie extra onrustig van. Blijf oefenen. Het is namelijk heel gezond om af en toe niks te moeten. Het beoefenen van deze technieken kan je helpen om stress te verminderen en je energie te herstellen.

Tip 6: Beperk suiker en geraffineerde koolhydraten

Hoewel ze in eerste instantie een energie boost kunnen geven, kunnen suiker en geraffineerde koolhydraten leiden tot schommelingen in de bloedsuikerspiegel en energiedips veroorzaken. Kies in plaats daarvan voor volkorenproducten, groenten, rood, blauw of zwart fruit en gezonde snacks zoals noten en zaden. 

Rekken en strekken op je werk

Tip 7: Neem regelmatig pauzes

Het nemen van korte pauzes gedurende de dag kan je energieniveaus stimuleren en je concentratie verbeteren. Sta op, strek je uit en doe wat eenvoudige oefeningen om je bloedsomloop te stimuleren. Dit helpt je vermoeidheid te verminderen en nieuwe energie op te doen. Loop een rondje door je kantoor. Neem de trap naar de volgende verdieping en stimuleer je bloedsomloop. Haal een paar keer diep adem door je neus en uit door je mond. Zo heb je in een paar minuten tijd een hele effectieve micro pauze ingelast. 

Stress en burn-out management

Tip 8: Doe aan stressmanagement

Stress kan een enorme negatieve impact hebben op je energiereserves. Leer prioriteiten stellen, neem genoegen met minder dan 100% wanneer dat kan, stel grenzen door ‘nee’ te leren zeggen en doe dingen waar je blij van wordt. Neem afscheid van mensen en zaken die alleen maar energie kosten. Het leven hoort een gezonde balans. 

Beste voeding om af te vallen

Tip 9: Zorg voor voldoende vitamines en mineralen

Een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen kan vermoeidheid veroorzaken. Je kunt daarbij denken aan tekort aan ijzer, vitamine B12, vitamine D, magnesium en vitamine C.

Eet een gevarieerd dieet dat rijk is aan groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten om ervoor te zorgen dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Geef ook veel aandacht aan je darmen. Zij nemen de voedingsmiddelen en dus de vitamines op. Zorg dat je voldoende vezels eet en water drinkt.

Tip 10: Pas je omgeving aan

Maak je leef- en werkomgeving zo aangenaam en energiegevend mogelijk. Zorg voor voldoende natuurlijk licht, frisse lucht en een opgeruimde ruimte. Planten in je omgeving kunnen ook bijdragen aan een verhoogde energie en productiviteit. Ruim je huis op en gooi weg wat je niet nodig hebt. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. 

Tip 11: Luister naar je lichaam

Het is belangrijk om naar de signalen van je lichaam te luisteren. Als je je vermoeid voelt, neem dan de tijd om te rusten en te herstellen. Overbelasting kan je energieniveaus verder uitputten. Sta jezelf toe om even helemaal niets te doen en te ontspannen.

Wees lief voor jezelf! Wees de beste vriend of vriendin voor jezelf. Je hebt het verdiend. Je hebt maar één lichaam. Zorg er goed voor. Heb je daar hulp bij nodig? Onze professionele life coaches helpen je graag op het gebied van voeding, training en mentale gezondheid. 

Hoewel het dagelijks leven soms uitdagend kan zijn, is het mogelijk om je energie te verhogen en je vitaliteit te herstellen. Door gezonde voedingskeuzes te maken, regelmatig te bewegen, voldoende rust te nemen en stress te beheersen, kun je je energieniveaus aanzienlijk verbeteren. Probeer deze 11 tips toe te passen en ontdek wat het beste werkt voor jou. Met een gezonde levensstijl en de juiste zelfzorg kun je volop genieten van een energiek en vervuld leven.

WORD OOK KRACHTIG EN VITAAL

Start vandaag nog met het behalen van je doelen door middel van Fitness, Personal Training en Groepslessen in onze Gyms in Beekbergen en Eerbeek.
start vandaag

Word zelf een gezondheidsexpert. Lees onze artikelen boordevol tips