Aankomen op vakantie - buffet

Waarom kom ik aan tijdens de vakantie?

Aankomen op vakantie. Daar kijken we allemaal niet naar uit. Laten we daarom beginnen met een geruststelling. Het meeste gewicht dat je aankomst tijdens de vakantie is watergewicht. Je kunt dit relatief snel weer kwijt raken. Maar waarom kom je soms meerdere kilo’s aan tijdens de vakantie?

Je komt aan tijdens de vakantie omdat je meer koolhydraten eet en vaker een alcoholische drank drinkt. Je beweegt minder en bevindt je in een ander klimaat dan je lichaam gewend is. Hierdoor houd je voornamelijk meer water vast wat negatief effect heeft op de weegschaal.

Naast het vasthouden van water zijn er nog 6 redenen waarom mensen aankomen op vakantie:

  1. Je houdt meer vocht vast
  2. Je eet minder groente en fruit
  3. Je krijgt meer zouten binnen
  4. Je consumeert meer koolhydraten
  5. Je beweegt minder
  6. Je sport niet
  7. Je drinkt (meer) alcohol

Waarom houd ik meer water vast tijdens de vakantie?

Tijdens de vakantie eet je waarschijnlijk rijkere voedingsmiddel zoals brood, pasta, rijst en gebakjes. Bovendien gebruiken restaurants meer zout bij de maaltijden dan je gewend bent. Beiden zorgen ervoor dat je meer water vasthoudt. Ook alcohol draagt bij aan het vasthouden van vocht. Om nog maar niet te spreken van de hogere temperaturen op je vakantiebestemming.

Samen vormen het eten van meer koolhydraten, zouten en alcohol in een warm land voor een perfect binnenklimaat voor het vasthouden van vocht. Een liter water weegt bij 20 graden ongeveer 998 gram (dus bijna een kilo). Je gewicht kan daardoor snel een paar kilo’s toenemen.

Wil je weten hoe je kunt voorkomen dat je aankomt? Lees dan verder in onderstaande paragraaf of vraag 2 gratis proeftrainingen inclusief gesprek aan met een van onze Personal Coaches.

Vraag proeftraining aan

Resultaten bijhouden GLI

Hoeveel kilo kom je aan op vakantie?

Hoeveel kilo je tijdens een vakantie aankomt, hangt af van wat je drinkt en eet, hoeveel je beweegt, hoe lang je bent, hoe warm het is en hoeveel extra zouten je binnen krijgt. Sommigen mensen komen een kilo per week aan, anderen meerdere kilo’s per week. Vaak is het grootste deel van deze toename toe te schrijven aan watergewicht. Dat raak je binnen enkele weken na thuiskomst weer kwijt wanneer je jouw dagelijkse routine weer op pakt. 

Wat moet je doen als je niet wilt aankomen op vakantie?

Om jou te helpen niet aan te komen tijdens je vakantie, hebben wij 7 tips op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee!

1. Eet niet te veel koolhydraten

We weten het, zo’n uitgebreid ontbijtbuffet is moeilijk te weerstaan. Je loopt meerdere keren met je bord langs al die zoetigheden en kunt de verleiding moeilijk weerstaan. Probeer het toch! Kies voor een lekker bakje yoghurt met vers fruit, een omelet of roerei met verse groenten. Neem geen vruchtensappen, maar ga voor een kop koffie of thee bij je ontbijt.

Tijdens de lunch zijn er vast heerlijk gevulde salades of soepen te krijgen op jouw vakantieadres. Kies voor iets met extra proteïne (vis, peulvruchten, noten, kaas of onbewerkt vlees) zodat je lekker vol zit met de juiste calorieën.

En ‘s avonds kun je natuurlijk van alles kiezen als je maar eet totdat je 80% vol zit. Laat de pasta’s staan, kies niet voor pizza of bladerdeeg producten, neem geen broodplankje vooraf en ga niet elke avond een toetje. 

Kies gerechten die je écht lekker vindt en geniet er dan ook van. Geniet van het moment van vakantie met je familie, vrienden of partner!

2. Gebruik een kleiner bord

Je brein is een bijzonder slim mechanisme, wat je toch met kleine trucjes in je voordeel kunt gebruiken. Wanneer je een kleiner bord vol schept, krijgen je hersenen het idee dat je jezelf heel veel eten gunt. In werkelijkheid creëert een vol klein bord deze illusie. Je voelt je verzadigd en toch krijg je niet te veel calorieën binnen. 

Dus kun je zelf een formaat bord uitkiezen bij bijvoorbeeld het hotelbuffet? Kies dan een kleiner bord. 

3.Ga niet voor een tweede ronde bij een buffet

Loop één keer met je bord een rondje door de buffetzaal van je hotel. Ga voor een klein hapje van meerdere gerechten of kies je favorieten en neem daar wat meer van.

Wanneer je meerdere dagen op dezelfde plek verblijft, kun je de volgende dag een andere favoriete maaltijd uitzoeken. Het hoeft niet allemaal op één dag geproefd worden. 

Drink water om af te vallen

4. Voorkom veel calorieën in je drinken.

Voorkom dat je met vruchtensappen, smoothies, frisdranken, bier, wijn en andere alcoholische dranken veel calorieën binnen krijgt. Vraag bijvoorbeeld tijdens het diner om water met limoen, citroen en/of munt. Dat is een heerlijk drankje voor warme dagen en er zitten bijna geen calorieën in. Wil je wel een keer een wijntje bij je eten drinken dan kan dat natuurlijk prima. Houd het dan bij 1 glas en besef dat je ongeveer 100 calorieën per wijnglas binnen krijgt. 

5. Zorg voor vezels in je voeding

Zorg ervoor dat je veel vezels in je voeding hebt tijdens je vakantie. Dit zorgt niet alleen voor een goede regelmatige stoelgang, maar geeft je ook sneller een vol gevoel. Dit helpt jou bij het voorkomen van overeten. Je zit immers al vol! 

Doe je best om vezelrijke voeding te vinden in de vorm van groenten, fruit, peulvruchten, volkoren granen, noten en zaden. En eet groenten en fruit, drink het niet! In een glas jus d’orange zitten meerdere sinaasappels waardoor je veel fruitsuiker binnenkrijgt. 

Hardlopen in het bos Personal Training

6. Zorg voor goede afwisseling van inspanning en ontspanning

Op vakantie gaan, kan voor sommige mensen extra stress opleveren. Kies voor een bestemming en vervoermiddel waar jij ontspannen van wordt. Slaap voldoende, kom tot rust, maar vergeet niet om te bewegen. 

Wanneer je kiest voor een strandvakantie, loop dan meerdere keren per dag een half uurtje over het strand. Ga een kwartier heen en een kwartier terug en doe dit bijvoorbeeld 3 keer per dag. Dan heb je in ieder geval 1.5 uur bewogen en ongeveer 6 kilometer gewandeld. 

Loop naar je favoriete restaurant in plaats van de auto, bus of taxi te nemen. Dit kan prima wanneer het maar een paar kilometer verderop is. Bovendien is het heerlijk om ‘s avonds nog even een stukje te lopen voor het slapen gaan. 

Misschien heeft jouw hotel, appartement of vakantiepark een zwembad en kun je daar ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat wanneer het rustiger is een paar baantjes zwemmen. Zo kun je lekker inspannen op een ontspannen manier.

Neem net zoals in je dagelijkse leven de trap in plaats van de lift. En slaap tussen de 7 en 9 uur per nacht. Een vast dag- en nachtritme kan je daarbij helpen. 

7. Sport en beweeg wanneer je kunt

Doe mee aan een partijtje voetbal of volleybal op het strand. Trek een half uur baantjes in het zwembad. Ga een stukje wandelen of hardlopen langs het strand. Huur een mountainbike en ontdek de omgeving. Maak gebruik van de fitnesszaal in het hotel, appartement complex of vakantiepark. Doe een stadswandeling van een paar kilometer. Beklim de berg nabij je vakantieverblijf. Ga een dagje snorkelen.

Er zijn talloze leuke activiteiten te bedenken waardoor je in beweging komt tijdens je vakantie.

Hoe raak je snel je vakantiekilo’s kwijt?

Om zo snel mogelijk je vakantiekilo’s kwijt te raken neem je na je vakantie je vaste routine weer op. Ga weer trainen, beweeg meer, eet gezond, slaap 7 tot 9 uur per nacht, ontspan voldoende, drink genoeg water en kies voor gezonde voeding. Je zult zien dat je binnen een paar 1 à 2 weken het vastgehouden vocht weer kwijt bent. Het eventuele opgebouwde vet raak je in de weken daarna kwijt.

Ben je op zoek naar hulp om af te vallen na de vakantie? Onze trainers staan 52 weken per jaar voor je klaar om samen met jou een gezond gewicht te bereiken en behouden, ook tijdens de vakantie. Vraag nu twee gratis proeftrainingen inclusief gesprek aan. Zo kun jij ontdekken of ProgressGym past bij jouw doelen.

Hoe val je af op vakantie?

Het is natuurlijk ook mogelijk om ook tijdens je vakantie af te vallen. Wanneer je jouw leefstijlplan doorzet met gezond eten, genoeg water drinken, veel bewegen en voldoende slapen hoeft dit geen probleem te zijn. 

Wanneer je daarnaast kiest voor een actieve vakantie zoals een trektocht in de bergen, een fietsvakantie door Italië of een actieve zeilvakantie door de Middellandse Zee dan verbrand je meer calorieën dan normaal en kun je zomaar meerdere kilo’s kwijtraken in een paar vakantieweken.

Wij helpen je graag met het maken van een plan waarbij je fit de zomer in gaat en weer uitkomt.

vraag proeftraining aan