Een werkplek kan een uitdagende en plek voor groei zijn, waar medewerkers energie opdoen. Maar anderen ervaren het als stressvol, druk en blijven gewenste resultaten achter. Werk begint dan langzamerhand zijn tol te eisen van zowel de lichamelijk als geestelijke gezondheid. Zowel privé- als werkomstandigheden dragen bij aan het werkgeluk of ongeluk van een individu.
In de huidige wereld en maatschappij is er een groeiende behoefte aan werkplekken waar tijd en energie wordt besteedt aan het bevorderen van de vitaliteitscultuur. Steeds meer werkgevers ervaren dat een vitale organisatie meer oplevert en minder kost. In deze blog gaan we dieper in op het begrip vitaliteit en laten wij je zien hoe jouw organisatie kan werken aan een gezonde werkvloer.
Wat is vitaliteit op de werkvloer?
Vitaliteit op de werkvloer is de mate waarin werknemers fit en energiek aan het werk kunnen zijn in een inspirerende omgeving waarin tijd en ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling. Door een verhoogde vitaliteit binnen een organisatie is er meer productiviteit en minder ziekteverzuim. Bovendien werken deze mensen effectiever samen en voelen ze zich betrokken bij de organisatie. Hierdoor zijn ze in staat om nú en in de toekomst samen met anderen de doelen van het bedrijf te behalen.
Wat betekent het begrip vitaliteit?
Vitaliteit betekent levenskracht, levensenergie of levendigheid. Oftewel de geestelijke- en lichamelijke gezondheid gecombineerd met inspiratie en veerkracht. Het woord is afgeleid vanuit het Latijn; waarbij ‘vita’ leven betekent en vrij vertaald wordt als ‘levenskracht’.
Vitaliteit is lastig om in één woord samen te vatten. Voor het gemak verdelen wij het concept in twee hoofdgebieden: fysiek en mentaal. Fysieke vitaliteit gaat over het vermogen van mensen om hun gezondheid te behouden en fysiek actief te blijven. Mentale vitaliteit verwijst naar de mogelijkheid om mentaal gezond en betrokken te blijven bij hun omgeving. Werk speelt hierin een grote rol aangezien veel mensen meerdere dagen per week bij een werkgever doorbrengen.
Zowel fysieke als mentale gezondheid kun je als werkgever op een positieve manier invloed op uitoefenen. Wil je weten hoe wij dit voor jouw organisatie kunnen bereiken? Lees dan hier verder.
Waarom wil je vitale medewerkers?
Er zijn talloze redenen waarom je vitale medewerkers wil. Zij zorgen dat een organisatie efficiënter draait, een hogere omzet behaalt, betere kwaliteit levert en minder ziekteverzuim heeft. Vitale medewerkers hebben meer drive en verbondenheid met het bedrijf. Hierdoor willen ze graag presenteren en voelen zij zich betrokken bij de werkprocessen.
Vitale medewerkers zijn:
- Betrouwbaarder
- Consistenter
- Communicatiever
- Doelgerichter
- Gemotiveerder
- Belastbaarder
- Energieker
Bovendien werken ze met passie en plezier en stralen dit uit naar de collega’s.
Eén van de doelen van jouw bedrijf zou gericht moeten zijn op de vitaliteit van je medewerkers. Vitaliteit is de basis van jouw succes! Wij zien de afgelopen 10 jaar steeds meer bedrijven die samen met een betrouwbare partij willen werken aan de fysieke en mentale gezondheid van hun medewerkers.
Wil je weten hoe ProgressGym vitaliteitsprogramma’s samenstelt? Je leest er alles over op deze pagina.
Wat hoort bij vitaliteit?
Geestelijke en lichamelijke energie, wilskracht, weerbaarheid, veerkracht en motivatie zijn onderdelen van vitaliteit. Doordat mensen zich energiek voelen zijn ze weerbaarder en doordat ze geestelijk vitaal zijn, hebben ze meer veerkracht. Samen zorgen deze pijlers voor een vitaal leven.
Vitaliteit kunnen mensen zelf creëren met de hulp van een vitaliteitscoach. Bij ProgressGym richten wij ons op de twee hoofdonderdelen van vitaliteit:
- Fysiek: op het gebied van kracht, uithoudingsvermogen, snelheid, flexibiliteit en ontspanning. Maar ook op het gebied van voeding;
- Geestelijk: op het gebied van mindset, zelfvertrouwen, zelfreflectie, kennis en ontspanning.
Zoals je ziet, komt ‘ontspanning’ in beide componenten naar voren. Ontspannen na inspanning, geestelijk ontspannen en onnodige stress vermijden zijn belangrijke pijlers voor een vitaal leven. Natuurlijk draagt inspanning door o.a. krachttraining en cardio bij aan een fit en vitaal lichaam, maar ontspanning is eveneens onmisbaar.
Wil je weten hoe wij op maat gemaakte vitaliteitsprogramma’s schrijven en uitvoeren? Lees dan hier verder.
Hoe stimuleer je vitaliteit?
Vitaliteit stimuleren kun je zowel op de werkvloer als daarbuiten doen. Laat een plan van aanpak maken op het gebied van fysieke en mentale gezondheid, gezonde voeding, sociale veerkracht en stabiele werkomgeving.
10 tips voor vitaliteit op de werkvloer
- Stimuleer bewegen thuis én op de werkvloer: door zit/sta bureaus te gebruiken, wandelend overleg te voeren, de trap te laten gebruiken, fietsen naar het werk te stimuleren, koffieautomaat op afstand te zetten, activity trackers cadeau te geven, sportieve teambuildings te organiseren en bedrijfsfitness te vergoeden.
- Organiseer een gezondheidscheck: laat werknemers hun gezondheid checken, zodat ze een vertrekpunt hebben in het verbeteren van hun lichamelijke gezondheid. Wij bieden bij de start van het vitaliteitsprogramma een uitgebreide meting aan waarbij we het vetpercentage (huidplooimeting), tailleomvang en bloeddruk vastleggen. Indien gewenst kan men in overleg met eigen huisarts bloedwaarden laten meten om te kijken hoe het gesteld staat met bijvoorbeeld het cholesterolgehalte.
- Geef je medewerkers een activity tracker: op deze manier worden ze bewust van de beweging die ze dagelijks hebben. Door bewustzijn te creëren, kun je ze makkelijker in ‘beweging’ brengen. Een activiteitsmeter kan bijvoorbeeld het aantal stappen, hartslag, slaapritme en stressniveau bijhouden. Om extra stimulans te geven om de tracker actief te gebruiken, kun je wekelijks of maandelijks een challenge uitschrijven en de mensen met meer dan bijvoorbeeld 250.000 stappen per maand belonen met extra vrije tijd, een waardebon, of een maand gratis fitness abonnement.
- Verzorg bedrijfsfitness op kosten van het bedrijf: wanneer je fitness en sporten toegankelijker maakt door (een deel van) de kosten als werkgever te vergoeden, verlaag je de drempel om actiever te worden. Dit kun je prima doen binnen een vitaliteitsprogramma van ProgressGym.
- Zorg voor een gezonde werkomgeving: laat sta-bureaus plaatsen, zet het koffieapparaat en de printer verder weg, maak een pauzeruimte binnen en buiten met bijvoorbeeld een pingpongtafel, basketbalnet of stimuleer ze om een middagwandeling te maken. Zorg ook voor ergonomisch verantwoorde werkplekken en laat een gespecialiseerd bedrijf kijken of alles op de juiste hoogte zit. Denk aan comfortabele bureaustoelen voor een actieve houding, of kies voor een zit/sta kruk voor aan een hoog bureau. Ook kunnen twee beeldschermen of een breedbeeldscherm een oplossing zijn voor medewerkers die de hele dag digitaal werken. Een uitstekend binnenklimaat zorgt ook voor meer productiviteit. Denk aan frisse lucht, planten, genoeg ruimte en stilte werkplekken voor mensen die zich moeten concentreren. Geef je medewerkers een budget om ook thuis een goed werkklimaat te creëren. Zorg dat ze een goed bureau, beeldscherm en stoel of kruk kunnen kopen. Geef ze de ruimte om tijdens het werk vaker te bewegen. Ze kunnen beter 3 keer per dag een kwartier even wandelen of fietsen dan de hele dag zitten en doorwerken.
- Kies voor gezonde maaltijden in de bedrijfskantine: stop met het aanbieden van fastfood en andere ongezonde maaltijden. Ondanks dat je medewerkers over het algemeen volwassen zijn en eigen keuzes kunnen maken. Breng ze niet in verleiding. Ga een contract aan met een cateraar die groeten, fruit, noten, avocado’s, kip en vette vis op het menu heeft staan. Daarnaast kun je jouw collega’s gratis fruit aanbieden door een fruitmand bij de koffieautomaat te zetten. Er zijn diverse bedrijven die abonnementen aanbieden en meerdere keren per week vers fruit komen brengen.
- Houd de werk-privé balans van de medewerkers in de gaten: wees geïnteresseerd in hoe het met je collega’s gaat. Wat speelt er thuis? Voelen ze zich prettig op kantoor? Zorg dat ze zich vertrouwd genoeg voelen om zorgen te delen. Kijk goed welke belasting je werknemers aankunnen. Zo kun jij waar nodig inspringen en voorkomen dat er meer ziekteverzuim komt en medewerkers onnodig vertrekken.
- Biedt ‘gezonde’ secundaire arbeidsvoorwaarden aan zoals een fietsplan, gezonde lunchvergoeding, budget voor werkplek thuis, sportabonnement, actie bedrijfsuitjes, stoelmassages, flexibele werktijden, opleidingsbudget voor gezonde leefstijl, beloning voor fietsen of wandelen naar het werk en een activity tracker van de zaak.
- Maak ruimte voor gezonde activiteiten op de werkvloer: organiseer wekelijks een actieve pauze op kantoor, doe 2 keer per jaar een sportief uitje, biedt een gezonde kookworkshop aan, doe mee aan een toernooi, betrek het gezin of vrienden van de medewerkers tijdens bedrijfsdagen, voer in de telefoontjes (indien mogelijk) lopende gevoerd worden of creëer een speelhoek met voetbalspel of dartbord.
- Laat een vitaliteitsprogramma maken: kies voor een professionele organisatie met gediplomeerde coaches en trainers die samen met jouw medewerkers de vitaliteit op de werkvloer verhogen. Wij maken al jaren programma’s op maat en hebben vele mensen op de Veluwe geholpen op weg naar een gezondere leefstijl.
Waarom is vitaliteit voor elk bedrijf van belang?
Vitaliteit is voor elk bedrijf van belang. Gezonde en gelukkige medewerkers zorgen voor minder verzuimkosten en meer effectiviteit. Deze mensen zijn weerbaarder, flexibeler, productiever, belastbaarder en zijn zelden ziek. Ze vormen sneller een team met vitale collega’s en kunnen samen de meest uitdagende doelen bereiken. Je zorgt voor duurzame inzetbaarheid van medewerkers wat zorgt voor continuïteit van jouw organisatie.
Vitaliteit op de werkvloer in Apeldoorn en omgeving.
Heb je hulp nodig bij het opzetten van een vitaliteitsplan? Neem dan contact met ons op. Wij hebben meerdere kleine en grote bedrijven geholpen bij het verhogen van de gezamenlijke vitaliteit. Je leest meer over onze werkwijze op deze pagina. Wij komen graag bij jou op locatie om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken.