Personal Training Coaching

Krachttraining voor vrouwen. 7 redenen om vandaag nog te beginnen

Krachttraining wordt vaak gezien als het sportdomein van mannen, maar niets is minder waar! Sterker nog, krachttraining biedt ook talloze voordelen voor vrouwen. In deze blog gaan we dieper in op waarom krachttraining essentieel is voor vrouwen. Of je nu je fysieke kracht wilt vergroten, je lichaamssamenstelling wilt verbeteren, je botten wilt versterken of gewoon wilt genieten van een krachtig en gezond lichaam, dit artikel zal je (hopelijk) overtuigen om de gewichten op te pakken!

Wij helpen je graag om je fitnessdoelen te bereiken en een gezond, fit en vitaal lichaam te creëren. Je kunt kiezen voor Personal Training, Duo Training of Small Group Training. Op deze pagina kun je lezen waarom ProgressGym de beste Personal Trainers en Coaches in de regio Apeldoorn heeft. Liever live onze Personal Gyms komen bekijken? Dat kan natuurlijk ook. Samen met een van onze professionals mag je een keer gratis komen proef trainen. Neem vandaag nog contact op! 

1 Verhoogde spierkracht en -tonus

Een van de belangrijkste voordelen van krachttraining voor vrouwen is het opbouwen van spierkracht en -tonus. Veel vrouwen zijn bang om te gaan trainen op kracht, omdat ze denken dat ze er ‘gespierd’ of ‘mannelijk’ uit zullen zien. In werkelijkheid helpt krachttraining je om slanker en strakker te worden, zonder dat je enorme spiermassa ontwikkelt. De manier waarop je krachttraining doet en hoeveel gewicht je verplaatst, kan verschillende effecten hebben op je spieropbouw. Wij kunnen je helpen om een passend programma te maken, zodat je het gewenste effect krijgt. 

➽ Reserveer een vrijblijvende proeftraining om kennis te maken met een van onze Personal Coaches.

Gespierde vrouw met kalk op handen

2 Verbeterde lichaamssamenstelling en vetverlies

Naast het vergroten van je spierkracht, heeft krachttraining ook een positief effect op je lichaamssamenstelling. Door regelmatig krachttraining te doen, kunnen vrouwen hun vetpercentage verminderen en tegelijkertijd spiermassa opbouwen. Dit resulteert in een strakker en slanker lichaam. In tegenstelling tot cardio-oefeningen, waarbij voornamelijk calorieën worden verbrand tijdens de training, stimuleert krachttraining de naverbranding, waardoor je ook na de training calorieën blijft verbranden. Dat zijn dus twee vliegen in één klap! 

➽ Wil je meer weten over hoe je verantwoord (veel kilo’s) kunt afvallen, lees dan een van onze artikelen over verantwoord gewicht verliezen. 

Afvallen door spiermassa

3 Sterkere botten en kleinere kans osteoporose

Vrouwen hebben een groter risico op osteoporose en botverlies naarmate ze ouder worden dan mannen. Gelukkig kan krachttraining dit risico verminderen. Door je botten tijdens krachttraining te belasten, stimuleer je de botaanmaak en versterk je de botdichtheid. Dit is vooral na de menopauze belangrijk voor vrouwen. Dit is het moment waarop het risico op osteoporose toeneemt. Krachttraining is mede daarom een effectief middel om je botten gezond en sterk te houden en bovendien belangrijk voor alle leeftijden. 

4 Verbeterde lichaamshouding en vermindering van rugklachten

Veel vrouwen hebben last van rugklachten als gevolg van zwakke rug- en buikspieren. Krachttraining helpt je bij het versterken van de spieren in je rug, buik en bekken, waardoor je een betere lichaamshouding krijgt. Door regelmatig krachttraining te doen, kun je rugklachten verminderen en een sterke, stabiele rug ontwikkelen. Sterke core-spieren dragen ook bij aan een betere lichaamshouding, waardoor je zelfverzekerder en krachtiger overkomt. Goed voor je zelfvertrouwen dus!

5 Verbeterde functionele kracht en prestaties

Krachttraining is niet alleen gericht op het uiterlijk, maar ook op het verbeteren van functionele kracht en prestaties in het dagelijks leven. Of het nu gaat om het tillen van boodschappentassen, het dragen van je kinderen of het beklimmen van een trap, krachttraining helpt je om sterker en veerkrachtiger te worden in al je dagelijkse activiteiten. Door het versterken van verschillende spiergroepen en het verbeteren van je algehele kracht, zul je merken dat je meer energie hebt en minder snel vermoeid raakt.

Personal Training

6 Verhoogd metabolisme en calorieverbranding

Een ander voordeel van krachttraining voor vrouwen is het verhoogde metabolisme en de toegenomen calorieverbranding, zelfs in rust. Spierweefsel verbruikt meer energie dan vetweefsel, dus hoe meer spiermassa je hebt, hoe hoger je rustmetabolisme zal zijn. Dit betekent dat je meer calorieën verbrandt, zelfs als je niet actief aan het sporten bent. Dus, als je je streeft naar gewichtsverlies of gewoon je gewicht wilt behouden, kan krachttraining je helpen om je metabolisme een boost te geven en je lichaam efficiënter te laten werken.

7 Goede mentale en emotionele gezondheid

Last but not least heeft krachttraining ook een positieve invloed op je mentale en emotionele gezondheid. Fysieke activiteit, inclusief krachttraining, stimuleert namelijk de afgifte van endorfines, ook wel bekend als de “gelukshormonen”. Deze endorfines zorgen voor een gevoel van welzijn en kunnen symptomen van stress, angst en depressie verminderen. Bovendien geeft krachttraining een gevoel van voldoening en zelfvertrouwen. Hierdoor zit je lekkerder in je vel en voel je je goed over jezelf. Win win dus!

Hoe kunnen vrouwen het beste beginnen met krachttraining?

Als vrouwen willen beginnen met krachttraining, zijn er een paar belangrijke stappen die ze kunnen nemen om op een effectieve en veilige manier van start te gaan. Hier zijn enkele tips om te beginnen met krachttraining:

Stel doelen 

Bepaal wat je wilt bereiken met krachttraining. Wil je sterker worden, afvallen, je lichaamsvorm verbeteren of gewoon algemene fitheid opbouwen? Door specifieke doelen te stellen, kun je je training gerichter en motiverender maken. Daardoor is het makkelijker vol te houden. 

Ga trainen met een Personal Trainer 

Overweeg om met een Personal Trainer of Coach te trainen. Wij kunnen je helpen bij het opstellen van een trainingsprogramma dat is afgestemd op jouw behoeften, doelen en fysieke mogelijkheden. Ze kunnen je ook de juiste technieken en vorm aanleren om blessures te voorkomen. Je kunt een op een trainen, maar ook kiezen voor Duo Training met een sportmaatje of Small Group Training met een paar andere sporters. 

Personal Training Battle Rope uitgeknipt

Begin met lichaamsgewicht oefeningen

Als startende sporter kun je ook thuis beginnen met lichaamsgewicht oefeningen voordat je overgaat op het gebruik van gewichten. Oefeningen zoals squats, lunges, push-ups, planken en burpees zijn uitstekend om de basissterkte op te bouwen en gewend te raken aan krachttraining.

Leer de juiste techniek 

Het is essentieel om de juiste techniek en vorm te leren voor elke oefening. Dit helpt niet alleen om blessures te voorkomen, maar ook om de spieren effectief te gebruiken. Onze professionele coaches zorgen ervoor dat je precies weet hoe je krachttraining toepast en zijn gefocust op een goede uitvoering van alle oefeningen. 

Start met lichte gewichten

Begin met lichte gewichten en focus op het aanleren van de juiste techniek voordat je het gewicht verhoogt. Dit helpt je lichaam te wennen aan de belasting en vermindert het risico op blessures. Na verloop van tijd kun je het gewicht geleidelijk aan verhogen naarmate je sterker wordt en meer vertrouwen krijgt.

Wees consistent en bouw het gewicht op

Krachttraining vergt consistentie en geduld. Ga elke week meerdere keren sporten, maar bouw geleidelijk aan op. Verhoog de intensiteit en weerstand/gewicht naarmate je sterker wordt. Om jezelf extra te motiveren, is het handig om een trainingslogboek bij te houden om je voortgang te zien. Wil je weten hoe je nieuwe gewoontes kunt aanleren en volhouden? Lees dan eens dit uitgebreide advies van onze Personal Leefstijl Coaches. 

Vergeet niet te rusten en te herstellen

Rustdagen zijn net zo belangrijk als trainingsdagen. Geef je lichaam voldoende tijd om te herstellen en te genezen. Dit helpt blessures te voorkomen en bevordert de spiergroei en krachtontwikkeling. We snappen dat je enthousiast bent en snel je doel wilt bereiken, maar het is voor je algemene welzijn belangrijk om voldoende te rusten. 

Onthoud dat consistentie, geduld en het luisteren naar je lichaam essentieel zijn bij krachttraining. Begin met kleine stappen, werk aan de juiste techniek en bouw geleidelijk aan op. Met de juiste aanpak en mindset kun je als vrouw ook genieten van de vele voordelen van krachttraining.

Hoe vaak mogen vrouwen krachttraining doen?

Hoe vaak vrouwen aan krachttraining mogen doen, hangt af van de ervaring, doelen en herstelvermogen. Wij adviseren de meeste dames om 2 a 3 keer per week krachttraining te doen. Hiermee kun je goede resultaten halen en zorg je daarnaast voor voldoende hersteldagen. Op deze dagen kun je prima een lage intensiteit training doen door te fietsen, wandelen, zwemmen of yoga te doen. 

Kun je na je 40e nog strak worden?

Ja, het is zeker mogelijk voor vrouwen om na hun 40e nog steeds een strak lichaam te krijgen. Hoewel het ouder worden gepaard kan gaan met veranderingen in de stofwisseling, hormonen en spiermassa, is het nog steeds haalbaar om je lichaamssamenstelling te verbeteren, spieren op te bouwen en een strakker uiterlijk te bereiken.

Ook op latere leeftijd kun je nog steeds spiermassa opbouwen. Omdat de afbraak van spiercellen zeker na de menopauze sneller gaat, is krachttraining juist erg belangrijk. Onze Personal Coaches geven je advies over welke oefeningen je het beste kunt doen, maar ook welke voedingsstoffen essentieel zijn om een krachtig en vitaal lichaam te krijgen en te behouden. 

Hoelang moet een vrouw trainen voor resultaat?

De tijd die nodig is voor een vrouw om resultaten te zien van haar krachttraining kan behoorlijk variëren. Resultaat is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je individuele doelen, trainingsniveau, genetica, voeding en consistentie. Over het algemeen duurt het bij vrouwen langer voordat je spiermassa ziet verschijnen dan bij mannen. Vrouwen hebben een hoger vetpercentage, wat de spieren langer kan verhullen. 

Over het algemeen kun je verwachten dat je na enkele weken van regelmatige training veranderingen in je lichaam begint op te merken, zoals een toename van kracht, meer energie en een betere lichaamshouding. Na enkele maanden kunnen er merkbare veranderingen optreden in de lichaamssamenstelling, zoals een afname van lichaamsvet, een toename van spiermassa en een strakker uiterlijk.

Onderdeel van ons trainingsprogramma is terugkerende metingen van je lichaam en het maken van foto’s. Soms zegt een afbeelding meer dan de weegschaal. Voor- en na foto’s zijn een uitermate motiverend middel om je te laten zien hoe het ervoor staat. 

GLI Gecombineerde Leefstijl Interventie

Begin nu met krachttraining en krijg een fit en gezond lichaam

Wij hopen dat je met dit uitgebreide artikel over hoe vrouwen het beste kunnen beginnen met krachttraining gemotiveerd bent om ook te beginnen met sporten. Het belangrijkste is om doelen te stellen en de juiste begeleiding te zoeken, zoals één van onze Personal Trainers

Begin eventueel thuis met lichaamsgewicht oefeningen, maar leer de juiste techniek van een professionele begeleider. Start met lichte gewichten en voeg geleidelijk aan kilo’s toe. Consistentie en progressie zijn belangrijk voor succes in krachttraining, evenals voldoende rust en herstel.

Ongeacht het tempo van de resultaten is het belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en te focussen op de voortgang die je boekt. Met de juiste aanpak en toewijding kunnen vrouwen positieve veranderingen in hun lichaam en gezondheid bereiken, ongeacht hun leeftijd.

➽ Ook beginnen met krachttraining? Vraag nu één gratis proeftraining en gesprek met een van onze Personal Coaches aan. Samen gaan we jouw doelen bereiken! 

WORD OOK KRACHTIG EN VITAAL

Start vandaag nog met het behalen van je doelen door middel van Fitness, Personal Training en Groepslessen in onze Gyms in Beekbergen en Eerbeek.
start vandaag

Word zelf een gezondheidsexpert. Lees onze artikelen boordevol tips