Road to Success Afvallen volhouden

Hoe kan ik afvallen volhouden? Waardevolle tips van experts

Je wilt graag gewicht verliezen en wilt graag weten hoe je de route naar een slank en gezond lichaam kunt volhouden. Wij snappen heel goed dat dit niet makkelijk is. Je moet andere keuzes gaan maken, gaan sporten en gezond eten, verleidingen weerstaan en gemotiveerd blijven om door te gaan. 

In deze blog staan we stil bij de reden dat afvallen moeilijk is vol te houden en hoe je het beste te werk kunt gaan om wel succesvol gewicht te verliezen. Laten we beginnen met het kijken naar waarom afvallen volhouden in de praktijk lastig blijkt te zijn. 

Waarom is afvallen volhouden moeilijk?

Afvallen volhouden is voor veel mensen een grote uitdaging. Afvallen volhouden lijkt moeilijk omdat er geen meetbare doelen gesteld worden, men het voor iemand anders doet, de verwachtingen te hooggespannen zijn, er te weinig rekening met stress en rust gehouden wordt en de nieuwe levensstijl te moeilijk vol te houden is. 

Waarom kan ik afvallen niet volhouden?

Waarom je afvallen niet goed vol kan houden verschilt per persoon. Om erachter te komen waar de blokkades zitten, kun jij jezelf onderstaande vragen stellen. Neem er de tijd voor, zet de antwoorden op papier en bespreek ze met een Personal Trainer of Coach. Samen kun je jouw valkuilen benoemen en vermijden. 

Schrijf je intentie en doel op

Vraag 1: Wat is je intentie? Wat wil je aan jezelf veranderen?

Stel jezelf de vraag wat je aan je leven en jezelf wilt veranderen? Heeft dit alleen te maken met afvallen? Of is er onderliggend gedrag wat je wilt veranderen? Wat is je droom? Wat is je allergrootste wens? Probeer niet in onmogelijkheden te denken. Wanneer je bedenkt dat alles mogelijk is, komen je grootste wensen naar boven. 

Vraag 2: Wat is je motivatie? Waarom wil je afvallen?

Wil je van je gezondheidsproblemen afkomen? Of makkelijker met je kinderen kunnen spelen? Wil je weer leuke kleding kunnen kopen? Of je zelfverzekerder voelen wanneer je in de spiegel kijkt? Heb je een sportieve prestatie die je graag wilt bereiken zoals het beklimmen van de Kilimanjaro of het lopen van een halve marathon?. Er zijn talloze redenen waarom mensen willen afvallen. Wat is jouw reden?

En wat ben je bereidt om te doen en laten om dit te bereiken? Stel je wilt 20 kilo vet verliezen, maar je eet graag elke ochtend een croissant en ‘s middags een gevulde koek. Ben je dan bereidt om deze te laten staan om je doel te bereiken? 

Vraag 3: Hoe saboteer jij je doel? Waarom is afvallen niet gelukt?

Waarom heb je tot op heden je doel nog niet bereikt? Heb je al geprobeerd om af te vallen, wat zorgde er dan voor (als je heel eerlijk bent) dat het niet gelukt is? Smokkel je teveel wanneer je verdrietig bent? Zo ja, waarom voel jij je zo? En kun je jezelf anders helpen? Ervaar je teveel stress op je werk? Zo ja, kun je daar iets aan veranderen? Desnoods met een andere baan. 

Maak een lijstje van dingen die je dwars zitten en je tegenwerken in je leven en verander dit. Jij kunt je eigen succes en geluk maken. Soms gaat dat over een hobbelige route met tegenslagen, maar dat betekent niet dat het niet haalbaar is. 

Voorbeeld Moodboard voor afvallen

Vraag 4: Wat zijn de positieve gevolgen wanneer jij wel je doel haalt?

Wat gebeurt er in je hoofd en lichaam wanneer je bedenkt dat jij je streefgewicht gehaald hebt? Wat kun je wel weer doen en bereiken wanneer je gezond bent? Hoe zal jij je voelen als je bereikt wat je wilt bereiken? Hoe verandert dit je leven?

Wanneer je goed bedenkt en voelt wat een positieve verandering zoals afvallen met je doet, ben je beter in staat om gemotiveerd te blijven en vol te houden. Voor sommige mensen werkt dit beter door een moodboard te maken of een liedje uit te kiezen dat bij het gevoel past. Zo kun je jezelf met beeld en geluid blijven herinneren aan de positieve gevolgen van het bereiken van je doel. Je kunt heel eenvoudig een digitaal moodboard maken met Canva. Deze kun je eventueel laten drukken bij een drukkerij of digitaal gebruiken als achtergrond op je telefoon. 

➽ Onze Personal Trainers en Coaches hebben volop tijd om tijdens jouw Personal Training te kijken naar je doelen en de motivatie die erachter ligt. Wij helpen je graag jouw doel bereiken en nemen de tijd om met je te praten over wat je bezighoudt. Je kunt nu 1 gratis proeftraining inclusief gesprek bij ons volgen om te kijken of onze werkwijze bij je past. 

Verantwoord afvallen met Train2Perfection

Hoe blijf je gemotiveerd om af te vallen?

Om gemotiveerd te blijven om af te vallen is het belangrijk om je intentie en motivatie voor ogen te houden. Blijf denken aan de reden waarom je vet wilt verliezen? Waarom is dat belangrijk voor je? En hoe voel jij je wanneer je gezond, fit en slank door het leven kunt gaan. Welke voordelen heeft dit?

Schrijf je doel op. Maak deze specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden (SMART). Zeg dus niet alleen dat je 15 kilo wilt afvallen. Maar bedenk bijvoorbeeld dat je in 10 maanden, 15 kilo vet wilt verliezen zodat je 5 kilometer kunt hardlopen, je bloeddruk op gezond niveau is en je trots in de spiegel kunt kijken, omdat je weer in maatje 40 past. Dit kun je zelfs uitbreiden met vertellen hoe je gaat eten, sporten en ontspannen om dit te bereiken. Zo kun je heel specifiek jouw doel verwoorden en is het makkelijker om jezelf in de goede richting te coachen.

Een klant vertelt: “De Personal Trainers en Coaches van ProgressGym kunnen je helpen met het stellen van meetbare en acceptabele doelen. Door jarenlange ervaring weten zij wat haalbaar is, welke voeding daarvoor nodig is en hoeveel je kunt sporten. Ook helpen ze jou bij het veranderen van je gedrag zodat de kans op succes nog groter is. Ik kreeg bovendien advies over ontspanning, rust en het vermijden van stress omdat dit een rol bleek te spelen in het positief veranderen van mijn leefstijl.” Wil je ook hulp bij het bereiken van jouw doelen? Neem dan contact met ons op en kom 2 keer vrijblijvend trainen in onze Personal Gyms in Beekbergen of Eerbeek. 

Wat is jouw gezondheidsdoel

15 tips van experts om afvallen vol te houden

Met deze 15 tips van onze Personal Trainers en Coaches wordt afvallen volhouden een stuk makkelijker.

 1. Schrijf op wat je intentie is. Wat wil je aan jezelf veranderen?
 2. Bedenk waarom jij wilt afvallen. Wat is je motivatie?
 3. Sta stil bij de reden waarom het nog niet gelukt is. Wees 100% eerlijk naar jezelf.
 4. Wat zijn de positieve gevolgen wanneer jij je doel haalt. Hoe voel jij je dan?
 5. Maak je doelen SMART (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden).
 6. Zie afvallen als een traject en niet alleen als eindbestemming.
 7. Kies voor een Personal Trainer of Coach die voor een duurzame aanpak gaat.
 8. Zorg naast streefgewicht ook voor andere doelen, zoals verliezen van vet, kwijtraken centimeters, meer zelfvertrouwen, weer kunnen hardlopen, kledingmaat kleiner aankunnen, etc.
 9. Zoek iemand die je op de juiste weg houdt en herinnert aan je intentie en motivatie. Dit kan naast een Personal Trainer iemand zijn die een vergelijkbaar doel heeft, of iemand die je vertrouwt zoals een vriend of familielid.
 10. Houd zeker in de eerste fase een eetdagboek bij via een schrift of app zoals FatSecret (Android en iOS) of My Fitness Pal (Android en iOS).
 11. Geef jezelf tussentijdse beloningen in de vorm van een ervaring, activiteit, boek, bos bloemen, nieuwe kleding. Je kunt van tevoren een lijstje maken met beloningen per 5 kilogram afvallen.
 12. Onthoud dat afvallen met lastige momenten gepaard gaat. Je zult af en toe iets aankomen en er zullen weken zijn dat je bijna niets afvalt. Maar volhouden loont! Houd tips 1 tot en met 4 goed in je achterhoofd tijdens lastige fases. 
 13. Pas je huis en je werkplek aan je nieuwe leefstijl aan. Koop een hometrainer en fiets of wandel tijdens televisie kijken. Verban de koekjestrommel naar de bovenste plank in de keukenkast (of doe hem weg), koop gezonde tussendoortjes voor het geval je trek hebt en maak een moodboard met je doelen en zet deze op je slaapkamer of studeerkamer.
 14. Wees vriendelijk voor jezelf. Het is makkelijker om jezelf van kritiek te voorzien dan positief en lief voor jezelf te zijn. Toch helpt het om net zo tegen jezelf te praten als tegen je beste vriend of vriendin. Wees trots op de stappen die je zet!
 15. Transformeer je favoriete eten in gezonde alternatieven. Eet je graag pizza, maak dan een bodem van bloemkoolrijst en amandelmeel. Is pasta je favoriet, kies dan voor courgette spirelli in plaats van spaghetti. Maak tijdens het koken gebruik van (verse) kruiden en specerijen zodat je volop smaak aan je maaltijden kunt toevoegen. Wanneer je gezonder gaat eten, verandert je smaak mee. Verse groenten en fruit gaan steeds beter smaken.

Succes vieren Small Group Training

Wij hopen dat al deze tips van onze Personal Trainers en Coaches je helpen bij het bereiken van jouw gezondheidsdoelen. Wil je extra ondersteuning en woon je in de omgeving van Apeldoorn, Deventer en Dieren dan nodigen wij je van harte uit om 1 gratis proeftraining inclusief gesprek aan te vragen bij een van onze Personal Gym in Beekbergen en Sportschool Eerbeek. Liever eerst meer weten? Je kunt ons bereiken via deze pagina.

Ben je op zoek naar specifieke tips over hoe je verantwoord veel gewicht kunt kwijtraken? Lees dan deel 1 en deel 2 van verantwoord 20 tot 30 kilo afvallen. Hierin geven wij 20 specifieke en doelgerichte tips over voeding, beweging en gedrag die je makkelijk kunt toepassen in je dagelijkse leven.