GLI Programma Train2Perfection

Complete Gids over Gecombineerde Leefstijl Interventie of GLI

Sinds 1 januari 2019 heeft een huisarts de mogelijkheid om mensen met ernstig overgewicht te laten deelnemen in een gecombineerde leefstijlinterventie programma. Wat deze programma’s inhouden, wie ervoor in aanmerking komt en wat de kosten zijn, lees je in deze blog. 

Wat betekent gecombineerde leefstijl interventie?

Het klinkt misschien een beetje ingewikkeld, gecombineerde leefstijlinterventie, maar dat is het niet. GLI is een combinatie van verschillende tools en methodes die ervoor zorgen dat iemand zijn leefstijl op een positieve manier aanpast met gewichtsverlies als gevolg. De nadruk ligt vooral op het veranderen van gedrag wat er in het verleden voor gezorgd heeft dat iemand teveel gewicht is aangekomen. 

Wat is een GLI programma?

Gecombineerde Leefstijl Interventie is een tweejarig programma waarin een gediplomeerd leefstijlcoach samen met mensen werkt aan het bereiken van een gezonde leefstijl. Je werkt in een groepje samen aan vragen zoals hoe maak ik gezonde keuzes, wat is een gezonde leefstijl en welke sportieve activiteiten passen bij mij. Ook sta je stil bij uitdagingen zoals waar kan ik beginnen en hoe houd ik een gezond leven vol. 

Welke GLI’s zijn er?

Er zijn 4 officiële GLI programma’s in Nederland. 

  1. De Beweegkuur
  2. SLIMMER
  3. Cool
  4. Samen Sportief in Beweging

Wat houdt de GLI beweegkuur in?

De GLI beweegkuur is bedoeld voor mensen met (ernstig) overgewicht en een inactieve leefstijl. Deze gemotiveerde mensen willen graag hun gedrag veranderen en actiever worden. Hiervoor gebruikt de leefstijlcoach activerende programma’s waarbij plezier in beweging en motivatie centraal staan. De deelnemer kan met hulp van andere deelnemers en de coach zelf doelen stellen naast de standaard doelstellingen die bij het programma horen.

GLI Slimmer Logo

Wat is het SLIMMER programma?

Het Gecombineerde Leefstijl Interventie SLIMMER programma bestaat uit een intensief voedings- en bewegingsprogramma. Onderwerpen die aan bod komen zijn voeding, beweging, rust, stress en ontspanning. Het programma is vooral gericht op mensen met een verhoogd gezondheidsrisico. Er is sprake van een aantal standaard doelstellingen en een speciaal deelprogramma ‘bewegen’ en een deelprogramma ‘voeding’. 

Wat houdt het COOL programma in?

Het GLI Cool programma richt zich op gewichtsverlies door het aanleren van een gezondere leefstijl. De deelnemers stellen zelf met hulp van een leefstijlcoach doelen vast op het gebied van gedragsverandering, persoonlijke ontwikkeling en gezonde leefstijl. 

Wat doe je tijdens het Samen Sportief in Beweging programma?

Het GLI-programma Samen Sportief in Beweging is gericht op volwassenen met matig of ernstig overgewicht die door meer beweging en bewustzijn hun gedrag kunnen veranderen. Het programma is geschikt voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Het eerste deel van het programma bestaat uit een intensieve basiscursus die ongeveer 8 weken duurt. 

Welke GLI is geschikt voor mij?

Welke GLI het meest geschikt voor jou is, kun je overleggen met je huisarts. Deze kan samen met jou kijken welke vaardigheden je mist, hoe je motivatie is, waar je vooral hulp bij nodig hebt en welk programma daar het beste bij past. Wij werken met het COOL programma. 

➽ Je kunt een doorverwijzing vragen bij je huisarts wanneer je voldoet aan de gestelde eisen. Welke dat zijn lees je in de volgende paragraaf.

Resultaten opmeten Personal Training

Wie komt er in aanmerking voor GLI?

Alle volwassenen vanaf 18 jaar met ernstig overgewicht komen in principe in aanmerking voor de Gecombineerde Leefstijl Interventie. Welke aanvullende voorwaarden zijn, lees je in onderstaand overzicht:

  • Volwassenen van 18+
  • BMI tussen 25 en 30 kg/m² i.c.m. een grote buikomvang (>88 cm (vrouwen) of >102 cm (mannen))
  • BMI tussen 25 en 30 kg/m² i.c.m. comorbiditeit (hypertensie, dyslipidemie, diabetes, cardiovasculaire aandoeningen, artrose en slaapapneu)
  • BMI vanaf 30 kg/m² ongeacht buikomvang, ongeacht co-morbiditeit
  • Voldoende gemotiveerd (wordt beoordeeld door je arts)

Kom je niet in aanmerking voor Gecombineerde Leefstijl Interventie? Dan kun je uiteraard op een andere manier bij ons werken aan een structurele verandering van je leefstijl. Dit doen wij door middel van Personal, Duo en Small Group Trainingen. Vooral tijdens de Personal en Duo Trainingen is er veel tijd om ook stil te staan bij voeding en gedrag. Zo kunnen we samen werken aan jouw doel om gezond en fit te worden. 

Wat kost het GLI traject?

Gecombineerde Leefstijl Interventie kost niets. Het wordt vergoed vanuit de basis zorgverzekering. Je hebt een doorverwijzing van je huisarts nodig om deel te kunnen nemen. Deze arts bekijkt of jij voldoet aan de voorwaarden om deel te nemen aan de GLI. 

Welke GLI wordt vergoed?

Alle GLI programma’s; COOL, SLIMMER, Beweegkuur en Samen Sportief in Beweging worden vergoed vanuit de basis zorgverzekering. 

Heb je een doorverwijzing ontvangen van je arts? Neem dan contact met ons op en doe mee aan het COOL programma. Simone Pelgrim, gediplomeerde GLI coach, voedingsdeskundige en Personal Trainer, gaat samen met jou en andere deelnemers aan de slag om je leefstijl positief te veranderen.

Hoe effectief is GLI?

Omdat de Gecombineerde Leefstijl Interventie programma’s 24 maanden duren en gericht zijn op resultaten op de lange termijn, heeft het veel meer kans van slagen dan een kortdurende interventie. 2 jaar lang gaan mensen met overgewicht en obesitas aan de slag om hun gedrag positief te veranderen. In die tijd worden nieuwe gewoontes gemaakt en gedrag definitief veranderd. Bovendien zorgt de groepsdynamiek voor extra motivatie en ondersteuning.

Wanneer het GLI-programma na 2 jaar afloopt, kun je natuurlijk bij ProgressGym blijven trainen. Je krijgt dan wekelijks ondersteuning op het gebied van beweging, voeding en gedrag. Wij staan klaar om je te blijven motiveren gezond te leven. Je kunt bij ons terecht voor Personal Training, Duo Training en Small Group Training. Zo kun je zelf kiezen hoe intensief de begeleiding moet zijn. 

Simone - GLI Coach

➽ Dit is onze GLI coach, Simone Pelgrim. Zij is een BLCN gecertificeerde leefstijlcoach waarmee jij intensief gaat samenwerken om jouw gezondheidsdoelen te behalen. Simone werkt al jaren in de buurt van Apeldoorn met cliënten samen op weg naar een fit en vitaal leven. Zij kent jouw huisarts, diëtist en fysiotherapeut en de sportieve mogelijkheden in je directe omgeving. Dat zorgt ervoor dat je een stevige basis hebt voor je persoonlijke GLI-traject