Harspier versterken door Yoga

De kracht van yoga voor lichaam en geest

Als ervaren Personal Coaches zijn we altijd op zoek naar manieren om je te helpen je gezondheidsdoelen te bereiken. Yoga is daar wat ons betreft een onderdeel van. Het helpt je lichaam te versterken en je geest te kalmeren. Eigenlijk sla je twee vliegen in een klap met yoga. 

Yoga is veel meer dan het aannemen van een reeks houdingen. Het is een eeuwenoude praktijk die ontstaan is in het oude India. Het richt zich op het verbinden van je lichaam en geest door middel van ademhalingstechnieken, houdingen, bewegingen en meditatie. Daardoor heeft het veel voordelen voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. 

➽ Wist je dat we in onze sportschool in Eerbeek yogalessen aanbieden? Ze zijn onderdeel van onze groepslessen die door vakkundige coaches en trainers worden gegeven.

Wat zijn de voordelen van yoga?

Er zijn tal van voordelen van yoga. In dit artikel vind je de belangrijkste:

1. Flexibiliteit en kracht

Een van de meest bekende voordelen van yoga is het verbeteren van je kracht en flexibiliteit. De verschillende houdingen zoals neerwaartse hond, krijger- en boomhouding strekken en versterken je spieren. Hierdoor wordt je lichaam significant flexibeler en krachtiger waardoor je je fitter en vitaler voelt. Ook ervaar je meer bewegingsvrijheid van je gewrichten en spieren. 

Onderzoek (bijvoorbeeld deze trial) heeft aangetoond dat regelmatig beoefenen van yoga kan leiden tot toename van spierkracht en uithoudingsvermogen. Yoga houdingen zorgen ervoor dat je meerdere spiergroepen tegelijk gebruikt, waarbij je spieren in je armen, benen en rug traint. Uit het genoemde onderzoek bleek dat de proefpersonen o.a. meer kracht toonden bij deadlifts, doordat ze een aanzienlijke grotere flexibiliteit in de onderrug en hamstrings hadden.

Daarnaast kan yoga ook zorgen voor neurologische aanpassingen in het lichaam die bijdragen aan kracht en flexibiliteit. Hierdoor ga je efficiënter om met spiergebruik. Ook zorgt yoga voor een betere houding en lichaamsbewustzijn wat helpt bij het behouden van een goede houding en uitlijning van je lichaam.

Stress en burn-out management

2. Verlaging stress

Stress is een veelvoorkomend probleem in de huidige tijd en wereld. Yoga kan je helpen om stress te verminderen. Tijdens de oefeningen moet je je op de ademhaling focussen en ben je vooral in het hier-en-nu bezig. Yoga kalmeert je geest, waardoor je een gevoel van innerlijke rust krijgt.

Uit onderzoek blijkt dat yoga de stressrespons vermindert. Het kan je cortisolspiegels (stresshormoon) verlagen en de activiteit van je sympathische zenuwstelsel (het vecht of vlucht systeem) verminderen. In dit artikel hebben onderzoekers aangetoond dat het cortisol niveau meer daalde door het beoefenen van yoga dan het slikken van medicatie.

Ook kan yoga je helpen bij het verbeteren van je hartgezondheid. Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig yoga beoefenen hun bloeddruk laten dalen en de hartslagvariabiliteit laten verbeteren. Wat inhoudt dat je lichaam beter, reageert en omgaat met stress. Hierdoor ben je veerkrachtiger en kun je emotionele uitdagingen beter aan.

3. Houding en balans

Om yogahoudingen correct uit te kunnen voeren, heb je een goede balans en houding nodig. Door regelmatig yoga te beoefenen, vergroot je je lichaamsbewustzijn waardoor uiteindelijk je houding en balans verbeteren. Hierdoor kun je bijvoorbeeld hoge- en lagerugpijn verminderen en heb je minder risico op blessures.

Omdat yogahouding verschillende spiergroepen activeert om in balans te blijven en je evenwicht te behouden, worden zowel je grote als kleine spiergroepen versterkt. Je krijgt o.a. sterke kernspieren (buik en rug) van regelmatig yoga te beoefenen. Dit zorgt ervoor dat je ook in je dagelijkse leven fysiek beter in balans bent. Daardoor heb je wanneer je een misstap of rare beweging maakt, veel minder kans op blessures.

4. Betere nachtrust

Wanneer je last hebt van slapeloosheid of wanneer je regelmatig wakker wordt ‘s nachts is yoga het proberen waard. Een slechte nachtrust wordt vaak veroorzaakt door onrust, stress en piekeren waardoor het moeilijk is om gedachten te stoppen en jezelf te ontspannen. Hoe meer je ontspannen bent, des te beter je slaapt. Yoga kan je helpen om geestelijk tot rust te komen waardoor je makkelijker in slaapt valt en beter doorslaapt. 

De Mahatma Gandhi Medical College and Research Institute heeft onderzoek gedaan naar het effect van yoga op slaap. Na acht weken dagelijks 30 minuten per dag yoga-oefeningen te doen, waren er merkbare effecten op de totale slaaptijd, de slaapefficiëntie en de slaapkwaliteit.

Wanneer je vlak voor het slapengaan yoga wilt beoefenen, kies dan voor yoga nidra. Deze vorm van yoga voer je vooral uit op je rug en is een vorm van bewuste slaap. Het doel van yoga nidra is om fysieke, mentale en emotionele ontspanning te bevorderen. Het is eigenlijk een combinatie van mindfulness, meditatie en yoga.

➽ Wist je dat goede slaap essentieel is voor een vitaal lichaam? Het speelt bovendien een belangrijke rol wanneer je verantwoord wilt afvallen.

5. Vergroot je veerkracht

Het aantal keren dat je valt, is onbelangrijk, het aantal keer dat je weer opstaat, is wat telt. Yoga helpt je bewustzijn te vergroten, te vertrouwen op je lichaam en veerkracht te vergroten. Hierdoor kun je beter omgaan met tegenslagen en kun je makkelijker terugkomen uit een moeilijke situatie. 

Yoga zorgt ervoor dat je beter met stress kunt omgaan, dat je zelfbewust wordt, meer dingen kunt accepteren en loslaten. Je krijgt meer doorzettingsvermogen en perspectief. Hierdoor kun je beter omgaan met moeilijke dingen die op je pad komen. Wanneer je veerkrachtig bent, kun je eigen emoties herkennen, erkennen en reguleren. Je bent in staat om jezelf te troosten en door te gaan waar anderen opgeven.

Yoga vrouw

6. Basis voor andere sportieve activiteiten

Yoga is een uitstekende basis voor andere sporten om deze redenen:

    • Flexibiliteit: Yoga omvat veel stretching en het behouden van poses die de flexibiliteit van spieren en gewrichten vergroten. Een goede flexibiliteit is essentieel voor veel sporten, omdat het de bewegingsvrijheid verbetert en het risico op blessures vermindert.
    • Kracht en stabiliteit: Veel yogahoudingen richten zich op het versterken van de kernspieren, evenals de spieren in armen, benen en bovenrug. Sterke buikspieren en rugspieren en een goede stabiliteit zijn cruciaal voor een goede lichaamshouding, balans en het uitvoeren van explosieve bewegingen in andere sporten.
    • Ademhaling en concentratie: Yoga zorgt voor diepe ademhaling en mentale focus, wat kan helpen om stress te verminderen en je concentratie te verbeteren. Dit zijn onmisbare vaardigheden wanneer je wilt presteren in je sport. 
    • Herstel: Yoga kan helpen bij het versnellen van het herstelproces na intense trainingen of wedstrijden. Door stretching en ontspanning bevordert yoga de doorbloeding en verlicht het spierpijn en stijfheid.
    • Preventie van blessures: Door regelmatige beoefening van yoga kunnen sporters hun lichaamsbewustzijn vergroten en eventuele onevenwichtigheden, zwakke plekken of onevenwichtigheden in het lichaam opsporen. Dit helpt bij het voorkomen van blessures.
Yoga echtpaar

Start ook met yoga in Eerbeek

In dit artikel hebben we de belangrijkste voordelen van yoga voor zowel lichaam als geest besproken. Door onze jarenlange ervaring als Personal Trainers en Coaches begrijpen we het belang van het integreren van diverse oefeningen om gezondheidsdoelen te bereiken. Yoga is wat ons betreft een onderdeel om fit, sterk, flexibel en gezond te worden en blijven. Je hoeft niet altijd tot zweten te trainen om een gezonder lichaam te creëren. Flexibiliteit, geestelijk balans en ontspanning zijn eveneens onmisbaar voor een vitaal leven. ProgressGym staat voor een gezonde leefstijl waarvan yoga een onderdeel kan uitmaken. Zo versterk je niet alleen je lichaam, maar kalmeer je ook je geest.

Door regelmatig aan yoga te doen kun je aanzienlijke verbeteren in kracht, flexibiliteit, stressvermindering en slaapkwaliteit ervaren. Wetenschappelijk onderzoek toont de voordelen van yoga, variërend van het verhogen van spierkracht en flexibiliteit tot het verminderen van stresshormonen en het verbeteren van de hartgezondheid aan.

Bovendien kan yoga een goede basis zijn voor andere sportieve activiteiten. De focus op flexibiliteit, kracht, ademhaling, concentratie, herstel en blessurepreventie maakt het een waardevolle aanvulling op elk training of sport. 

In onze sportschool in Eerbeek bieden we yogalessen aan als onderdeel van onze groepslessen.  Als je op zoek bent naar een veelzijdige en effectieve manier om je gezondheid en prestaties te verbeteren, is yoga een uitstekende keuze. Ontdek meer over de yogalessen op de groepslessen pagina

WORD OOK KRACHTIG EN VITAAL

Start vandaag nog met het behalen van je doelen door middel van Fitness, Personal Training en Groepslessen in onze Gyms in Beekbergen en Eerbeek.
start vandaag

Word zelf een gezondheidsexpert. Lees onze artikelen boordevol tips