Hoe behoud je spiermassa en spierkracht tijdens je vakantie?
Je gaat binnenkort op vakantie en je maakt je misschien zorgen hoe je de welverdiende spierkracht en spiermassa kunt behouden. Maak je geen zorgen, in
Emotie-eten komt vaker voor dan je denkt. Je bent zeker niet de enige. Om je beter te laten begrijpen wat er gebeurt tijdens een eetbui en wat jouw emoties daarmee te maken hebben, duiken we in dit artikel dieper in op emotie-eten. Zo kun jij vandaag nog beginnen om op een gezonde manier te werken aan een fit en vitaal leven.
➽ Heb jij last van eetbuien waarbij emoties de hoofdrol spelen? Aarzel dan niet en vraag om hulp! Dit kan bij een van onze Personal Coaches, maar uiteraard ook bij je huisarts, een coach of psycholoog. Het getuigt van kracht om hulp te vragen! Je hoeft je niet te schamen. Er zijn duizenden mensen die hetzelfde ervaren en met hulp weer fysiek en emotioneel fit worden.
Wanneer je voedsel gebruikt als reactie op emotionele triggers zonder fysieke honger, spreek je van emotie-eten. Wanneer je een emotie-eter bent, grijp je sneller naar comfortfood zoals chips, koekjes, ijs en chocolade. Het eten van deze ongezonde voedingsmiddelen geeft je tijdelijk troost en afleiding van wat je werkelijk voelt: stress, boosheid, verdriet, eenzaamheid of andere over het algemeen negatieve gevoelens.
Eetbuien komen voor wanneer je op zoek bent naar comfort, emotionele steun en het verstoppen van negatieve emoties. De voeding die je op dat moment eet, geeft je tijdelijk een beter gevoel. Je hoeft dan niet stil te staan bij wat er werkelijk in je omgaat. Het is dus eigenlijk een afleidingsmechanisme van je werkelijke gevoelens.
Daarnaast kan maatschappelijk druk van collega’s, vrienden, social media, reclame ook een bijdrage leveren aan eetbuien. Aan de ene kant is er vaak onbegrip voor emotie-eters; je doet het jezelf immers aan. Je schaamt je en durft er wellicht niet over te praten, waardoor het juist het emotie-eten aanwakkert.
Ook kunnen dieetcultuur, schoonheidsidealen en media-invloed bijdragen aan een negatief zelfbeeld en te hoge verwachtingen wat wederom het emotie-eten kan versterken. Hierdoor blijf je in een vicieuze cirkel zitten.
Overeten is de grote hoeveelheid voeding die je meer eet dan je normaal nodig hebt, zonder dat je daar emoties bij voelt. Denk maar eens aan het Kerstdiner met familie of de zomer BBQ met je buren. Je bent eigenlijk vol, maar je wilt een toetje liever niet afslaan.
Eetbuien daarentegen gaan vaak samen met verlies van controle en het eten van grote hoeveelheden voeding in korte tijd. Emoties spelen daarbij de hoofdrol en je vindt het moeilijk om te stoppen. Na afloop kun je schaamte en zelfs lichamelijk ongemak voelen.
Eetbuien ontstaan door drie verschillende factoren:
Het doorbreken van emotie-eten kan een uitdaging zijn, maar het is absoluut mogelijk. Het doel is om je verstoorde relatie met voeding te verbeteren. Het is niet de bedoeling dat je eten associeert met straf of beloning. Het kan zijn dat je dit in je jeugd hebt geleerd en wilt afleren. Of dat je in een moeilijke periode bent begonnen om je emotionele pijn te stillen met voedsel.
Ondanks dat wij het heel belangrijk vinden dat je hulp zoekt om van emotie-eten af te komen, geven we je wel alvast een vijftal tips om zelf mee te beginnen:
Het is uitermate belangrijk om te weten wanneer het tijd is om professionele hulp in te schakelen. Wanneer eetbuien vaak voorkomen, je grote hoeveelheden voedsel tot je neemt, je je gezondheid in gevaar brengt en je onvermogen ervaart om te stoppen, dan moet je contact opnemen met je huisarts.
Heb je daarnaast mogelijk een depressie, angststoornis of andere psychische symptomen dan doe je er zeker goed aan om hulp in te schakelen. Je eetbuien kunnen ook een negatieve impact op je levenskwaliteit hebben, waardoor je sociale relaties verstoort raken.
Wacht niet te lang met vragen om hulp!
Neem contact op met onze Personal Coaches en ontdek op welke manier wij jou kunnen helpen op weg naar een fit en vitaal leven waarin jij op een gezonde manier met voeding leert omgaan.
Je gaat binnenkort op vakantie en je maakt je misschien zorgen hoe je de welverdiende spierkracht en spiermassa kunt behouden. Maak je geen zorgen, in
Ben jij bewust met je gezondheid bezig? Dan hoort kennis over voeding daar uiteraard bij. Er is tegenwoordig een overvloed aan online-informatie beschikbaar, het vinden
Soms is het moeilijk om in ons drukke en veeleisende leven voldoende energie te hebben of te voelen. We worden daardoor minder productief en ook
Krachttraining wordt vaak gezien als het sportdomein van mannen, maar niets is minder waar! Sterker nog, krachttraining biedt ook talloze voordelen voor vrouwen. In deze
Of je nu wilt werken aan een sterke rug omdat je graag trektochten met backpack maakt, fanatiek volleyballer bent of omdat je een esthetisch mooi
Yoga is al jarenlang een populaire manier om in beweging te zijn. Of je nu op zoek bent naar spierversterkende oefeningen, flexibeler wilt worden of