Hardlopen in het bos Personal Training

10 tips om tijd te maken voor sporten en bewegen

Ken je dat gevoel? Je wilt graag werken aan je gezondheid, maar vind het lastig om in je drukke dagelijkse leven tijd te maken om te sporten. Er zijn simpelweg niet genoeg uren in de dag om ook nog te werken aan jezelf. Of je nu een drukke baan hebt, een gezin dat veel aandacht vraagt of andere verplichtingen er zijn talloze redenen waarom sporten op een laag pitje staat. 

Om je te helpen goed voor jezelf te zorgen en daardoor je lichaam goed te laten functioneren hebben wij onderstaande 10 tips opgesteld zodat jij wel tijd kunt maken om te trainen en aan je gezondheid te werken.

1 Plan je sportmomenten

Net zoals je afspraken en vergaderingen plant, moet je ook tijd voor jezelf inplannen om te sporten en met je gezondheid bezig te zijn. Want zonder een goede gezondheid, heb je geen vitaal leven en is alles moeilijker dan het hoeft te zijn.

Zet je workouts en trainingen daarom in je agenda als een niet-onderhandelbare afspraak met jezelf. Blokkeer een bepaalde tijd en behandel deze afspraak met dezelfde prioriteit als je andere verplichtingen. Je kunt daarvoor je agenda in je smartphone gebruiken of een papieren variant die je bij je draagt gedurende dag. 

2 Sta eerder op

Een van de meest effectieve manieren om tijd vrij te maken voor lichaamsbeweging is door vroeger op te staan. Door elke ochtend een half uur eerder op te staan, kun je genoeg tijd vinden om te sporten voordat de rest van de dag begint. Probeer een ochtendroutine te creëren die je motiveert om uit bed te komen en in beweging te komen. 

Wanneer je wekker gaat, sta dan meteen op en laat je niet verleiden door de snooze-knop. Daar winnen veel mensen al makkelijk 10 tot 15 minuten mee. Zorg ervoor dat dit extra half uurtje echt van jou is. Wanneer je samenwoont, laat dan je medebewoners weten dat deze tijd voor jezelf is en dat je na een half uur weer beschikbaar bent.

Sporthorloge gebruiken

3 Maak gebruik van je lunchpauze

Als je een kantoorbaan hebt, is de lunchpauze een uitstekende gelegenheid om te sporten. Gebruik deze tijd om naar de sportschool te gaan, een wandeling of fietstochtje te maken of yoga te beoefenen. Het kan best zijn dat jouw werkgever een fitnessruimte of sportruimte heeft. 

Je kunt ook de trap op kantoor een paar keer op en af lopen. Zo train je jouw uithoudingsvermogen, beenspieren en bilspieren. Je hartslag gaat omhoog en je bloed wordt sneller rondgepompt. Dit is niet alleen goed voor je lichaam, je mentale gezondheid wordt er ook beter van. Wanneer je een half uurtje in beweging bent geweest, ben je weer creatiever en productiever. Win-win dus! 

4 Probeer verschillende workouts

Wanneer je niet zo fan bent van sporten, kan het een uitdaging zijn om tijd te maken om te trainen. Probeer dan verschillende workouts en ontdek waar je wel blij van wordt. Zorg voor afwisseling in je weekprogramma. Ga de ene keer wandelen, doe de andere keer krachttraining, ga een keer zwemmen, beoefen yoga of koop een boksbal voor op zolder.

Onze trainingen zitten ook vol afwisseling wat goed is voor motivatie en resultaat! De ene keer focus je op krachttraining waarbij spieropbouw belangrijk is. De andere keer werken we aan je conditie. Ook gaan we bij mooi weer naar buiten. Zo blijft het lekker afwisselend. Meer weten over onze trainingsmethode? Neem dan vrijblijvend contact op en vraag 2 gratis proeftrainingen inclusief gesprek aan.

Harspier versterken door Yoga

5 Maak gebruik van apps en online programma’s

Er zijn talloze apps en online programma’s beschikbaar om je te helpen tijd vrij te maken om te sporten. Deze programma’s bieden gemakkelijk toegang tot workouts die je thuis kunt doen, op elk moment van de dag. Ze bieden ook structuur en motivatie om je te helpen je fitnessdoelen te bereiken. 

6 Betrek je familie en vrienden

Een van de beste manieren om gemotiveerd te blijven om te sporten, is door vrienden en familie erbij te betrekken. Plan bijvoorbeeld wekelijkse wandelingen met een vriend of neem je partner mee naar de sportschool. Door samen te sporten, blijf je gemotiveerd en versterk je tegelijkertijd je relaties.

Je kunt je koffie afspraken met je beste vriendin ook houden tijdens een half uurtje sporten op de sportschool. Of tijdens een mooie wandeling in het bos. Zo kom je van de bank af en kun je op een leuke en gezellige manier meer beweging inplannen.

Simone Pelgrim en Sonny Scherpenzeell

7 Maak bewegen onderdeel van je dagelijkse routine

Wanneer je bewegen onderdeel maakt van je dagelijkse routine wordt het een gewoonte. Daardoor is het makkelijker vol te houden. Begin elke ochtend met een 30 minuten hardlopen of yoga, of doe krachttraining met je eigen lichaam. Wanneer je dit minimaal 3 weken volhoudt (bij sommigen is dit langer) heb je jezelf een nieuwe gewoonte aangeleerd. 

Bouw daarnaast momenten in gedurende dag waarop je actief beweegt. Neem de trap op je werk in plaats van de lift. Parkeer de auto iets verderop en loop de laatste kilometer naar je werk, de winkel of vrienden. Loop elk uur even weg van je werk of bezigheid en loop de trap een paar keer op en af. Ga lopend of met de fiets boodschappen doen in plaats van met de auto. En zo zijn er talloze mogelijkheden om meer beweging in je dag te plannen.

8 Combineer verschillende activiteiten

Als je tijd wilt besparen, kun je overwegen om verschillende activiteiten te combineren. Bijvoorbeeld door een wandeling te maken, terwijl je met een vriend praat of door naar de sportschool te fietsen in plaats van met de auto te gaan. Door verschillende activiteiten te combineren, wordt het makkelijker om tijd vrij te maken voor lichaamsbeweging.

Haal de kinderen lopend op van school en ga met ze op de fiets naar zwemles. Ga buiten wandelen wanneer je een lang telefoongesprek hebt met een collega. Koop een zit-sta bureau (of vraag er een aan je baas) en ga afwisselend staand en zittend werken. 

Meer bewegen om meer te eten

9 Maak gebruik van je omgeving

Er zijn tal van manieren om te sporten en aan je gezondheid te werken zonder dat je naar de sportschool hoeft te gaan. Je kunt bijvoorbeeld gaan wandelen, hardlopen of fietsen in de buurt van je huis. Maak gebruik van de mogelijkheden in je omgeving, zoals parken, paden en openbare ruimtes om te sporten en aan je gezondheid te werken.

10 Zorg voor een stok achter de deur

Soms is een stok achter de deur prettig om nieuwe gewoontes aan te leren. Onze Personal Trainers zijn dan een mooie oplossing. De tijdens met je trainer zijn ingepland, je kunt er eigenlijk niet omheen. Bovendien hebben onze gediplomeerde coaches veel kennis over gezondheid, voeding en beweging. Je kunt er terecht met al jouw gezondheidsdoelen. Ze helpen je bovendien met het implementeren van bovenstaande tips in je dagelijkse routine. 

Nieuwsgierig wat wij samen met jou kunnen bereiken? Neem contact op en vraag 1 gratis proeftraining aan in onze Personal Gyms of Sportschool op de Veluwe. 

Het vinden van tijd om te sporten en aan je gezondheid te werken kan een uitdaging zijn, maar het is essentieel voor een gezond en gelukkig leven. Door deze tien tips te gebruiken, kun je gemakkelijker tijd vrijmaken om te sporten en aan je gezondheid te werken. Onthoud dat elke kleine stap telt en dat je met een beetje inzet en motivatie grote veranderingen kunt bereiken. Zorg goed voor jezelf en je lichaam en geniet van het plezier en de voordelen van regelmatige lichaamsbeweging.