Drink water om af te vallen

Hoe zorg je ervoor dat je genoeg water drinkt?

Dat genoeg water drinken bijdraagt aan een fit en gezond leven hebben we al een keertje behandeld in dit artikel. Maar hoe zorg je er nu voor dat je voldoende water drinkt? 

We merken regelmatig tijdens onze trainingen dat het voor deelnemers een uitdaging is om meer water te gaan drinken. Dat begrijpen we maar al te goed. Het gaat niet alleen om meer drinken, nee, je moet uit een vastgeroest patroon komen van te weinig water drinken. Je wilt jezelf een nieuwe gewoonte aanleren en dat kost tijd. Daarom hebben we deze 10 tips verzameld om het jou makkelijker te maken meer water te drinken. 

10 tips om meer water te gaan drinken:

Met deze 10 tips gaat het ook jou lukken om meer water te gaan drinken gedurende de dag:

1 Neem altijd een fles water mee als je de deur uit gaat

Zo heb je altijd water bij de hand en is het makkelijker om tijdens drukke dagen aan voldoende water te komen. Bovendien is een fles water op je bureau of in je tas een goede reminder dat je meer water moet drinken. 

2 Stel een dagelijks doel vast voor hoeveel water je wilt drinken en houd je eraan

Een algemene richtlijn is om minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Waarbij je lengte en gewicht een belangrijke rol spelen. Hoe langer en zwaarder je bent, des te meer vocht je nodig hebt. 

Mannen hebben gemiddeld genomen 2.6 liter vocht per dag nodig en vrouwen 2.1 liter. Een deel daarvan krijg je binnen door het eten van groente en fruit. Wil je precies weten hoeveel jij moet drinken? Lees dan verder in dit artikel.  

3 Drink een glas water bij het opstaan

Doe dit voordat je iets anders doet. Dit helpt je lichaam bij het opstarten van de dag omdat het gedurende nacht geen vocht binnen krijgt. Je bent eigenlijk licht uitgedroogd wanneer je wakker wordt. Een of twee glazen water drinken bij het wakker worden is een goed begin van je dag.

4 Drink water op een vast tijdstip

Drink bijvoorbeeld een half uur voor elke maaltijd een halve liter water (2 grote glazen). Dit kan helpen om je maag te vullen en je te helpen minder te eten. Een andere tip is om een halve liter water te drinken nadat je naar de wc geweest bent. Je creëert een positieve spiraal omdat je dan een paar uur later sowieso weer moet afwateren en een nieuw moment hebt waarop je gaat water drinken. 

Herinnering om water te drinken

5 Zet herinneringen in je telefoon 

Of gebruik een app om je eraan te herinneren om water te drinken. Je kunt hiervoor een wederkerende wekker gebruiken die je de naam ‘water drinken’ geeft. Stel deze elke 3 uur in en drink dan een 300 tot 500 ml water. Zo krijg je vanaf het moment dat je opstaat totdat je gaat slapen voldoende water binnen. 

Hoe kan ik minimaal 2.25 liter water per dag drinken?

  1. 500 ml bij het opstaan
  2. 500 ml voor de lunch
  3. 500 ml bij de thee
  4. 500 ml voor het avondeten
  5. 250 ml voor het slapen gaan

➽ In deze blog kun je lezen hoe je kunt zien of je voldoende drinkt en hoeveel water je nodig hebt op basis van jouw gewicht, lengte en geslacht. 

6 Drink water in plaats van frisdrank, vruchtensap of andere suikerhoudende dranken

Wanneer je deze dranken vervangt door water krijg je automatisch meer water binnen én bovendien minder calorieën. Beiden zijn goed om gewicht te verliezen en een gezond gewicht te behouden. 

hoe kan ik voldoende water drinken

7 Voeg smaak toe aan je water

Schijfjes citroen, komkommer, muntblaadjes of vers fruit zoals aardbeien geven het water een smaakje. Dit maakt het voor sommigen makkelijker om meer water te drinken.

8 Drink water voordat je dorst krijgt

Dorst is een teken dat je lichaam aan het uitdrogen bent. Wanneer je op gezette tijden water drinkt, heb je daar geen last van en houdt je de vochtbalans op peil.

9 Neem regelmatig een pauze om te drinken 

Wanneer je een taak uitvoert die je langere tijd achtereen doet, is het makkelijk om drinken te vergeten. Zet een fles water op je bureau neer zodat jij jezelf herinnert. 

10 Houd bij hoeveel water je drinkt

Noteer je waterinname in een dagboek of app om jezelf verantwoordelijk te houden. Er zijn heel veel verschillende apps om water te tracken. Wanneer je ook je voeding en beweging wilt monitoren kun je MyFitnessPal gebruiken.

MyFitnessPal - Water bijhouden

Waarom is het belangrijk om voldoende water te drinken?

Het is belangrijk om voldoende water te drinken omdat het helpt om het lichaam te hydrateren en afvalstoffen te verwijderen. Het kan ook helpen om de huid er gezonder uit te laten zien, constipatie te voorkomen, de hersenfunctie te verbeteren en gewichtsverlies te bevorderen. Uitdroging kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid en een verhoogd risico op nierstenen en urineweginfecties.

1 Helpt bij het controleren van de lichaamstemperatuur

Water helpt bij het handhaven van de lichaamstemperatuur door warmte af te voeren door je te laten zweten. Wanneer je uitgedroogd bent, kan je lichaam oververhit raken, wat kan leiden tot uitdroging en andere gezondheidsproblemen.

2 Helpt bij het verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam

Water helpt bij het transporteren van afvalstoffen uit het lichaam via urine, zweet en ademhaling. Wanneer je niet genoeg water drinkt, kan dit leiden tot nierstenen, urineweginfecties en andere gezondheidsproblemen.

➽ In deze blog lees je meer over water drinken en afvallen en hoe je kunt zien of je genoeg drinkt. 

3 Bevordert de spijsvertering

Water helpt bij het verzachten van ontlasting, waardoor het gemakkelijker door de darmen kan bewegen en constipatie helpt voorkomen. Het ondersteunt ook bij het verwerken van voedsel en het absorberen van voedingsstoffen.

Sm,all Group Training

4 Verbetert de fysieke prestaties

Uitdroging kan leiden tot vermoeidheid, duizeligheid en spierzwakte. Voldoende water drinken kan de fysieke prestaties verbeteren door het lichaam van de nodige vloeistoffen te voorzien. Wanneer je meerdere keren per week sport is het essentieel om voldoende vocht binnen te krijgen. 

5 Bevordert een gezonde huid

Water helpt bij het hydrateren en verbeteren van de elasticiteit van de huid, waardoor deze er gezond en stralend uitziet. Uitdroging kan leiden tot een droge huid, rimpels en andere huidproblemen. Je kunt diverse huidproblemen voorkomen door voldoende water te drinken. Bovendien verbetert het de bloedcirculatie wat ook een rol speelt bij een gezonde huid. 

6 Zorgt voor een goede hersenfunctie

Uitdroging kan leiden tot cognitieve problemen, zoals concentratieproblemen, geheugenproblemen en verminderde alertheid. Voldoende water drinken kan de hersenfunctie verbeteren en de alertheid verhogen. Vocht helpt het transport van bloed naar je hersenen zodat deze goed kunnen functioneren. Ook helpt voldoende water drinken bij het aanmaken van neurotransmitters zoals serotonine en dopamine die zorgen voor het reguleren van je stemming en emoties. Genoeg water drinken geeft je een goede mentale gezondheid. 

Resultaten opmeten Personal Training

7 Helpt bij verliezen van gewicht

Water kan helpen bij het afvallen door de eetlust te verminderen, het metabolisme te verhogen en het lichaam te helpen bij het afbreken van vet. Bovendien bevat water geen calorieën of suiker, wat het een gezond alternatief maakt voor suikerhoudende dranken.

Voldoende water drinken draagt dus net zoals gezonde voeding, beweging, goede slaap en mentale rust echt bij aan een fit en vitaal leven. Je leest meer over hoeveel water je moet drinken om af te vallen in dit uitgebreide artikel

➽ Wil je meer hulp bij het bereiken van een gezond gewicht of een sterk lichaam en woon je in de omgeving van Apeldoorn, Dieren en Eerbeek? Kom dan eens langs in onze Personal Gym of Sportschool waar je samen met onze Personal Trainers kunt werken aan jouw doelen. Je kunt vrijblijvend onze manier van werken ervaren tijdens 1 gratis proeftraining.