Verantwoord afvallen bij Train2Perfection

15 Effectieve Tips om Overmatig Eten aan te Pakken en een Gezonde Levensstijl te Omarmen

Overmatig eten is een probleem dat sinds de jaren 70 door toename van de welvaart is ontstaan. Er was minder schaarste, mensen konden makkelijker eten kopen in de supermarkt en geraffineerde voedingsmiddelen deden hun intrede. Er hoefde minder hard fysiek gewerkt te worden om aan eten te komen en de moestuin was steeds minder aanwezig. Overeten kan voor veel mensen leiden tot gewichtstoename, gezondheidsproblemen en een negatieve invloed op het algehele welzijn.

Met de vooruitgang in de voedselproductie, landbouwtechnieken en voedselverwerking in de moderne tijd, zijn we dus geconfronteerd met overvloed en gemakkelijke toegang tot voedsel. Dit heeft geleid tot een verandering in ons voedingspatroon, waarbij voedsel overvloedig beschikbaar is en we worden blootgesteld aan verleidelijke voedselkeuzes die vaak rijk zijn aan calorieën, suikers en vetten. 

Om je te helpen om te stoppen met overeten of om te voorkomen dat je meer eet dan nodig is, hebben wij deze 15 effectieve tips opgesteld.  Je leert wat je het beste kunt doen op gebied van voeding, beweging, mentale gezondheid, water drinken en slaap om overeten te voorkomen.  

Door deze tips toe te passen, kun je de controle over je eetgedrag herwinnen en op weg gaan naar een gezonder leven. Natuurlijk staan wij klaar om je daarbij te ondersteunen! 

Proteïne shake met aardbeien

Voedingstips tegen overmatig eten

 1. Eet bewust en gezond: Neem de tijd om te genieten van je maaltijden en kauw langzaam. Door bewust te eten, geef je je lichaam de kans om signalen van verzadiging op te pikken, waardoor je minder snel te veel eet. Je krijgt pas na 20 à 30 minuten een signaal dat je maag vol is. Kies voor onbewerkt voedsel en vermijd geraffineerde suikers die je bloedsuikerspiegel laten schommelen waardoor je vaker honger hebt. 
 2. Plan je maaltijden: Maak een weekmenu en zorg voor gezonde maaltijden en tussendoortjes. Door vooraf te plannen, verminder je de kans op impulsieve eetbuien. Koop ook niet meer dan je gepland hebt! 
 3. Beperk de portiegrootte: Gebruik kleinere borden en schalen om je porties te verkleinen. Dit trucje kan helpen om je hersenen te misleiden en minder te eten zonder honger te lijden.
 4. Eet eiwitrijk voedsel: Eiwitten geven een langdurig gevoel van verzadiging, waardoor je minder snel honger hebt en minder geneigd bent om te veel te eten. Voeg magere eiwitbronnen toe aan je maaltijden, zoals kip, vis, ei, bonen, linzen, champignons en tofu.
 5. Vermijd afleiding tijdens het eten: Eet aan tafel en schakel elektronische apparaten uit. Door je te concentreren op je maaltijd, zul je eerder merken wanneer je genoeg hebt gegeten. Wanneer je met anderen samenwoont, is dit een mooi moment om de dag door te nemen en te kijken hoe het met ze gaat. 

Hardlopen in het bos Personal Training

Beweging en lichaamsbeweging tegen overmatig eten

 1. Maak van beweging een dagelijkse gewoonte: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om de eetlust te reguleren en het verlangen naar overmatig eten te verminderen. Probeer elke dag minstens 30 minuten matige intensiteit oefeningen te doen, zoals wandelen, fietsen of dansen. Neem bijvoorbeeld vaker de fiets, de trap op je werk en loop alle afstanden die je binnen een paar minuten met de auto bereikt. 
 2. Zoek naar activiteiten die je leuk vindt: Kies een vorm van lichaamsbeweging die je plezier geeft, zodat het volhouden makkelijk is. Dit kan variëren van krachttraining, voetballen of danslessen tot zwemmen, wandelen of tuinieren.
 3. Bouw spiermassa op: Spierweefsel verbrandt meer calorieën dan vetweefsel, zelfs in rust. Door regelmatig krachttraining te doen, kun je je stofwisseling verhogen en helpen bij het beheersen van overmatig eten. Voeg oefeningen toe die gericht zijn op het opbouwen van spiermassa, zoals gewichtheffen, pilates of yoga.

Stress management en overeten

Mentale gezondheid en emotioneel welzijn in de strijd tegen overeten

 1. Identificeer emotioneel eten: Leer je bewust te zijn van je emoties en de neiging om te eten als reactie op stress, verveling of andere emotionele triggers. Zoek alternatieve manieren om met deze gevoelens om te gaan, zoals meditatie, praten met een vriend(in), het lezen van een boek of het beoefenen van ontspanningstechnieken.
 2. Zoek professionele hulp indien nodig: Als je merkt dat overmatig eten wordt aangedreven door heftige emoties of een eetstoornis, aarzel dan niet om hulp te zoeken bij een gekwalificeerde professional, zoals een Personal Coach,  therapeut of diëtist. Ze kunnen je helpen de onderliggende oorzaken aan te pakken en gezonde coping mechanismen te ontwikkelen. 

➽ Onze Personal Coaches hebben veel ervaring in het begeleiden van mensen die teveel en ongezond eten. Tijdens je Personal Trainingen besteden we net zoveel tijd als je nodig hebt aan overeten, emoties en mindset. En onthoud dit: Je bent niet de enige!

hoe kan ik voldoende water drinken

Water drinken, slaap en emotionele steun in de strijd tegen overeten 

 1. Blijf gehydrateerd: Drink voldoende water gedurende de dag. Het is makkelijk om honger met dorst te verwarren. Drink daarom eerst een glas water wanneer je het idee hebt dat je maag rammelt. Binnen 30 minuten verdwijnt het gevoel. Dit is een makkelijke manier om overeten te verminderen. Hoe je voldoende water kunt drinken gedurende een dag, lees je in dit artikel
 2. Prioriteer voldoende slaap: Gebrek aan slaap kan leiden tot veranderingen in de hormoonspiegels die je eetlust reguleren. Zorg ervoor dat je elke nacht 7-8 uur slaap krijgt om je energiebalans en eetgewoonten in evenwicht te houden.
 3. Zoek sociale steun: Praat met vrienden, familie of zoek steun in groepen met mensen die vergelijkbare doelen hebben. Samenwerken aan gezonde gewoonten kan motiverend zijn en je helpen overmatig eten te verminderen.
 4. Houd een voedingsdagboek bij: Schrijf op wat je eet en drinkt gedurende de dag. Dit helpt je bewust te worden van je eetgewoonten en eventuele patronen van overmatig eten te identificeren. Je kunt hiervoor een notitieboekje of voedingsapp zoals MyFitnessPal gebruiken. Wanneer je bij ProgressGym traint, krijg je er een mobiele app bij waarin je onder andere je voeding bij kunt houden
 5. Wees geduldig en mild voor jezelf: Verandering kost tijd en er zullen ups en downs zijn. Wees niet te streng voor jezelf als je een keer over de schreef gaat. Focus op het nemen van kleine stappen en het creëren van een duurzame, gezonde levensstijl op lange termijn.

Personal Training Battle Rope uitgeknipt

Overeten aanpakken werkt het beste met professionele hulp

Overmatig eten kan een hele grote uitdaging zijn, maar met de juiste strategieën kun je het onder controle krijgen en een gezonde levensstijl omarmen. Door bewust te eten, regelmatig te bewegen, je mentale gezondheid te verzorgen, voldoende water te drinken, goed te slapen en steun te zoeken, kun je de controle over je eetgedrag terugkrijgen. Geef jezelf de tijd en wees geduldig, want het opbouwen van gezonde gewoonten duurt meerdere weken of soms wel maanden. Onthoud dat elke kleine stap die je zet een vooruitgang is.

➽ Heb je hulp nodig? Onze Personal Trainers en Coaches helpen je graag bij het bereiken van jouw doel. Reserveer vandaag nog 1 gratis proeftraining inclusief gesprek en ontdek hoe wij samen met jou gaan werken aan een gezond en vitaal leven.