Je staat er misschien niet zo bij stil, maar het kiezen van de juiste schoenen voor krachttraining en fitness is uitermate belangrijk. Veel sporters realiseren zich niet dat de schoenen die ze dragen een aanzienlijk verschil maken op het behalen van prestaties en het voorkomen van blessures. Daarom nemen we je in dit artikel mee in de wereld van de sportschoenen, waardoor jij straks een passende schoen draagt tijdens je trainingen. Alvast een tipje van de sluiter; het zijn geen hardloopschoenen.
Waarom specifieke schoenen voor krachttraining
Wanneer je voetbalt, draag je spikes. Wanneer je hardloopt kies je hardloopschoenen. En doe je aan een zaalsport dan koop je zaalschoenen. Dat klinkt heel logisch. Toch zien wij vaak sporters voorbij komen die hardloopschoenen of gympjes naar de personal training of fitness komen. Ook voor krachttraining kun je het beste schoenen met specifieke eigenschappen dragen.
Krachttraining vraagt meer stabiliteit dan standaard hardloopschoenen of sportschoenen bieden. Je hebt schoenen nodig die:
Stabiliteit en ondersteuning bieden: Schoenen ontworpen voor krachttraining bieden meer stabiliteit en ondersteuning, vooral rond de enkel. Dit is cruciaal bij oefeningen zoals squats, deadlifts en lunges, waar stabiliteit een grote rol speelt bij het voorkomen van blessures.
Platte en stevige zool hebben: In tegenstelling tot hardloopschoenen, hebben schoenen voor krachttraining meestal een platte zool die niet meeveert. Dit maximaliseert het contact tussen de voet en de grond, waardoor je beter je kracht kunt overbrengen bij het tillen of heffen van zware gewichten.
Stevige hielconstructie hebben: Een stevige hielconstructie in een krachttrainingschoen helpt bij het aannemen van een goede houding en bevordert een optimale uitlijning van de voeten, knieën en heupen.
Wat is het verschil tussen schoenen voor krachttraining en hardloopschoenen?
Hardloopschoenen zijn ontworpen voor een heel ander doel dan schoenen voor krachttraining. Hier zijn enkele fundamentele verschillen tussen de twee:
Heeldrop
Hardloopschoenen hebben vaak een hiel tot teen drop om de impact op de hielen te verminderen. Dit houdt in dat je hakken hoger in de schoen zitten dan je tenen. Je voet staat dus standaard op een kleine helling van enkele millimeters tot een centimeter. In tegenstelling tot krachttrainingschoenen die geen of minimale drop hebben om je voet in een natuurlijke stand te laten staan.
Ondersteuning en Stabiliteit
Hardloopschoenen hebben een flexibele zool waarin een hoge mate van vering is verwerkt. Dit zorgt voor soepele afwikkeling van je voeten tijdens het rennen en beschermt je gewrichten tijdens het landen. De schoenen die je voor krachttraining wilt gebruiken zijn stugger en met minimale vering. Op die manier kun je beter de kracht uit je lichaam gebruiken om gewichten te drukken of heffen.
Onze Personal Trainer Mac legt uit welke schoenen geschikt zijn.
Wat doet een goede krachttraining schoen voor je prestaties?
Het dragen van de juiste schoenen tijdens krachttraining kan zeker invloed hebben op je prestaties. Hier zijn enkele manieren waarop goede schoenen kunnen bijdragen aan jouw sportieve prestaties:
Verbeterde Stabiliteit
Schoenen die specifiek zijn ontworpen voor krachttraining bieden verbeterde stabiliteit, waardoor je meer controle hebt over je bewegingen.
Optimale Houding
Een goede krachttrainingschoen helpt bij het aannemen en behouden van een optimale houding tijdens de verschillende oefeningen. Dit helpt blessures te voorkomen en de effectiviteit van de training te vergroten.
Krachtoverdracht
De platte zool van krachttrainingschoenen maximaliseert de krachtoverdracht van je voet naar de grond. Dit is van cruciaal belang bij oefeningen zoals squat, deadlift en leg press, waarbij een sterke basis nodig is.
Welke krachttraining schoen moet ik aanschaffen?
Je hoeft natuurlijk niks. Maar wanneer je meerdere dagen per week krachttraining doet, raden wij je aan om in goede materialen te investeren. Daar horen goede schoenen bij. Er zijn verschillende bekende merken die ingespeeld hebben op de groeiende vraag naar krachtsportschoenen:
Nike Metcon 9
Nike Metcon schoenen staan bekend om hun duurzaamheid, stabiliteit en veelzijdigheid. Ze zijn geschikt voor zowel gewichtheffen als intensieve intervaltrainingen.
Reebok Nano X3
Reebok Nano X3 schoenen zijn ontworpen om te voldoen aan de eisen van CrossFit trainingen, inclusief krachttraining. Ze bieden stabiliteit, stugheid in de zool en flexibiliteit bij de bal van de voet.
Adidas Powerlift 5
Deze schoenen van Adidas zijn specifiek ontworpen voor gewichtheffen. Ze hebben een verhoogde hiel en bieden uitstekende stabiliteit bij zware liften.
Inov-8 Fastlift
Deze schoenen van Inov-8 zijn lichtgewicht en bieden een goede hielondersteuning. Ze zijn ideaal voor gewichtheffen en andere krachttrainingsoefeningen.
Welke schoenen heb ik nodig voor fitness?
Wanneer je veel krachttraining doet en weinig cardio kun je kiezen voor een krachtsportschoen. Ga je tijdens je trainingen echter voor een mix van cardio en gewichtheffen kies dan voor een crosstrainingsschoen zoals de Nike Metcon, Reebok Nano of Under Armour TriBase Reign. Doe je alleen een cardio warming-up sessie van 15 à 30 minuten, gebruik dan een standaard sportschoen en wissel daarna naar je krachttraining schoenen. Doe je echter regelmatig HIIT-sessies, dan is een crosstrainingschoen of een crossfitschoen een betere keuze.
Zie je nu door de bomen nog steeds het bos niet? Geen paniek. Onze trainers en coaches geven je graag persoonlijk advies wanneer je komt trainen in onze Personal Gym of Fitness. Je kunt dan samen kijken hoe je trainingen eruit zien en welke schoenen daarbij passen. Of bezoek een gespecialiseerde sportzaak en vraag om advies. Wanneer je liever online shopt, kies dan in het filter van de webshop voor een krachtsportschoen of crossfit schoen.
Hoe moet ik mijn sportschoenen onderhouden?
Wanneer je de beste schoenen voor jou sportieve prestaties hebt gevonden, wil je ze natuurlijk zo lang mogelijk kunnen gebruiken. Om ervoor te zorgen dat je schoenen lang meegaan hebben wij een aantal tips voor je:
Laat de schoenen luchten na je training. Haal ze uit je sporttas, maak de veters goed los en klap de tong open. Hierdoor kan het vocht verdampen en worden vieze geurtjes minder.
Verwijder binnenzolen en inlegzolen. Laat deze apart drogen. Zo kan er ook frisse lucht bij de onderzool komen en voorkom je dat vocht ophoopt.
Reinig de buitenkant wanneer je buiten getraind hebt. Veeg vuil zoals modder weg en veeg de schoen met een zachte borstel schoon. Je kunt ook een vochtige doek gebruiken om de buitenkant weer netjes te maken.
Wasbare binnenzolen wassen. Wanneer je schoenen wasbare binnenzolen hebben (check in informatie van de fabrikant) dan kun je deze een keer in de maand wassen volgens de instructies. Meestal is dit met een handwasje.
Laat de schoenen drogen aan de lucht. Vermijd het gebruik van hittebronnen zoals radiatoren of föhns. De hete lucht kan je schoenen beschadigen. Laat ze op natuurlijk wijze drogen. Dit kan in de zomer ook buiten, maar zet ze niet in de zon.
Berg de schoenen goed op. Bewaar sportschoenen op een koele, droge plaats en vermijd direct zonlicht. Als je meerdere paren hebt, roteer ze dan om elk paar de kans te geven volledig te drogen tussen het dragen.
Behandel leren sportschoenen. Als je sportschoenen van leer hebt, gebruik dan een mild reinigingsmiddel en leerconditioner om ze schoon en soepel te houden. Volg de aanbevelingen van de fabrikant voor het onderhoud van leren schoenen.